In 1970 was deze naam nog compleet nieuw, nu heten tienduizenden jongens zo

25.03.2024 19:19

Je moet steeds beter je best doen voor een unieke voornaam: er zijn in Nederland maar liefst 440.000 verschillende namen gegeven. Sommige voornamen komen maar één of twee keer voor. En andere namen zijn ook compleet nieuw, en worden dan steeds populairder. Dat gebeurde ook in 1970: een jongensnaam was toen nog nooit eerder gekozen. En nu, 54 jaar later, heten tienduizenden jongens zo.

Dat is de naam Noah. Na 49 jaar werd deze naam de meest gekozen jongensnaam van Nederland: best bijzonder als je je bedenkt dat je geen Noah’s zult tegenkomen in ons land die ouders zijn dan die 54 jaar. Want eerder dan in 1970 werd deze voornaam niet gegeven.

Noah is een naam met een rijke geschiedenis en betekenis, die wereldwijd populair is geworden. Deze naam is van oorsprong Hebreeuws en vindt zijn oorsprong in het verhaal van Noach uit de Bijbel, waarin Noach de ark bouwt om te ontsnappen aan de zondvloed.

De naam Noah betekent “rust” of “troost” in het Hebreeuws. Het symboliseert vaak hoop, kracht en veerkracht, vooral vanwege het Bijbelse verhaal van Noach, waarin hij de zondvloed overleeft en een nieuwe start maakt met zijn familie en de dieren in de ark. Noah is een tijdloze en veelzijdige naam die zowel door jongens als meisjes wordt gedragen, hoewel het traditioneel vaker voorkomt als jongensnaam. Het is een populaire naam over de hele wereld, vaak gekozen vanwege zijn eenvoudige en toch krachtige klank.

Bron: De Stentor