‘Faal je als moeder als je 24/7 een au pair nodig hebt om je kinderen op te voeden?’

24.03.2024 20:09

Een au pair of nanny in huis: sommige ouders kiezen hier met alle liefde voor. Extra hulp om op de kinderen te letten en deze lieve vrouwen helpen ook nog vaak met het huishouden, de boodschappen en het koken. Maar faal je als moeder als je dat nodig hebt, een oppas die 24/7 beschikbaar is om jouw kinderen op te voeden?

In landen met hogere inkomens en waar beide ouders vaak buitenshuis werken, zoals de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en sommige delen van Europa, is het gebruikelijker om nanny’s in huis te hebben. In deze landen kunnen gezinnen met voldoende financiële middelen ervoor kiezen om een nanny in dienst te nemen om te helpen bij de dagelijkse zorg voor hun kinderen.

Hoeveel au pairs zijn er dan? Volgens een onderzoek uit 2019 van het International Nanny Association in de Verenigde Staten, zijn er naar schatting ongeveer 1,3 miljoen nanny’s werkzaam.

In de moderne wereld van veeleisende carrières, hectische schema’s en complexe gezinsdynamiek is het gebruikelijk geworden voor veel ouders om de hulp van een nanny in te roepen om te helpen bij de zorg voor hun kinderen. Sommige ouders voelen zich schuldig en vragen zich af of ze falen als moeder omdat ze niet fulltime beschikbaar zijn voor hun kinderen en de zorg van hun kinderen aan een ander overlaten. De vraag rijst dan: faal je als moeder als je een nanny in huis hebt?

Allereerst is het belangrijk om te erkennen dat ouderschap geen eenduidige taak is. Er zijn veel verschillende manieren om een goede ouder te zijn, en elk gezin en elke situatie is uniek. Het hebben van een nanny kan juist een teken zijn van verantwoordelijk ouderschap, waarbij ouders erkennen dat ze externe ondersteuning nodig hebben om hun gezin te helpen functioneren op een manier die het beste is voor alle betrokkenen. Dus nee: je faalt niet als je extra hulp nodig hebt in huis en die hulp ook aanneemt.

Bovendien kan het hebben van een nanny vele voordelen hebben voor zowel de ouders als de kinderen. Het kan ouders helpen om een gezonde balans te vinden tussen werk en gezin, wat kan leiden tot minder stress en een gelukkiger gezinsleven. Voor kinderen kan het hebben van een au pair betekenen dat ze worden blootgesteld aan nieuwe ervaringen, leren van verschillende mensen en zich ontwikkelen op sociaal en emotioneel vlak. En laten we wel wezen: soms is het ook nodig, als zowel de vader als moeder fulltime willen blijven werken.

Er is ook een andere kant aan het verhaal van de au pair

Toch is er een keerzijde: de tijd. De tijd die je eigenlijk zou moeten doorbrengen met je jonge kinderen, maar dat doe je niet, omdat je dus druk bent met andere dingen. Dus ergens is het begrijpelijk dat sommige ouders zich schuldig voelen over het inhuren van een nanny. Ze kunnen zich afvragen of ze wel genoeg tijd doorbrengen met hun kinderen of zich zorgen maken dat de nanny een band zal opbouwen die sterker is dan die van henzelf met hun kind. Deze gevoelens zijn normaal, maar het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit van de tijd die je doorbrengt met je kinderen vaak belangrijker is dan de kwantiteit. Het gaat erom dat je er bent wanneer het er echt toe doet, en dat je actief betrokken bent bij het leven en de ontwikkeling van je kinderen, zelfs als je niet altijd fysiek aanwezig bent.

Ouderschap is een complexe reis, en het belangrijkste is dat je doet wat het beste is voor jou en je gezin. Dat kan betekenen dat je soms externe hulp nodig hebt, en dat is helemaal oké. Wat echt telt, is de liefde, zorg en aandacht die je geeft aan je kinderen, ongeacht wie er nog meer in hun leven is om hen te helpen opgroeien en gedijen. Vind jij het hebben van een au pair juist een mooie oplossing of liever niet?

Bron: Mama Magazine