Moeder moet 46 euro betalen om haar eigen pasgeboren baby vast te mogen houden

15.12.2022 09:57

Een moeder krijgt tot grote schrik en verbazing een rekening. Volgens de Amerikaanse moeder duurde de bevalling maar vijf minuten, maar toch moest ze een behoorlijk bedrag aftikken. De kosten van haar bevalling waren maar liefst 4000 euro. 

Dit is toch compleet gestoord…

Kosten bevalling

Het is bizar en niet te geloven, maar deze moeder moest 46 euro aftikken om haar eigen pasgeboren baby vast te mogen houden. Morgan Marie is net pas bevallen van haar baby (nummer vier) en mag meteen de portemonnee openen om het bedrag te betalen. De moeder heeft een TikTok-account (@itsmorgenmarie), hier deelt ze wel vaker grappige video’s van haar kinderen. Toch overtreft deze video alles. Morgan komt erachter dat de stortbevalling meer dan 4000 euro kost, nadat ze haar rekening had geopend. Als ze de rekening aan het voorlezen is, blijkt het dat ze maar liefst 51 dollar (46 euro) moet betalen voor ‘skin to skin contact‘. 

Hoe is het hier in Nederland?

Tegenwoordig kun je zelf kiezen of je thuis gaat bevallen, in het geboortecentrum, poliklinisch of in het ziekenhuis. Al deze plekken hebben een verloskundigen en het is door een onderzoek bewezen dat het veilige plekken zijn om te bevallen. De keuze die je maakt kan wel beïnvloed worden door het verloop van je zwangerschap en bevalling. Je bespreekt samen met je verloskundige waar je graag wilt bevallen, maar je bepaald het uiteindelijk wel gewoon zelf.

Als je kiest om vrijwillig in het ziekenhuis te bevallen en er dus geen sprake is van een medische noodzaak, dan moet je dit zelf betalen. Het is in 2022 zo’n €450,28,- en in 2023 bedraagt het maximaal €525,85. Je kan je wel voor deze eigen bijdrage aanvullend verzekeren. Maar als je in Nederland verplicht moet bevallen in het ziekenhuis door een medische noodzaak, dan wordt de gehele bevalling gewoon netjes vergoed door je basisverzekering.

Bron: famme.nl