‘Mijn naam is heel bijzonder en ik krijg daar de meest rare vragen over. Zoals: ben je geadopteerd?’

09.02.2023 15:49

Over bijzondere namen raken we niet uitgepraat. Zo weet Tonnemieke dat ze de enige in Nederland is die zo heet en heeft Esmé haar dochter Salix genoemd en komt die naam ook nergens anders voor. Maar er zijn meer unieke namen.

En het is ontzettend leuk dat onze mailbox volstroomt met deze prachtige namen die je anders nooit zou kennen.

Maar sommige unieke namen zorgen voor verwarring, blijkt. ‘Ik heet Duifje en krijg daar de meest rare vragen over. Hoe spel je dat, is dat met een j of een y, is het een Nederlandse naam? O, je ziet er buitenlands uit ben je geadopteerd dat je zo een speciale naam hebt? In mijn geval is het een vernoeming. Naar het overleden zusje in de oorlog van mijn oma.’

Unieke naam

Er zijn meer namen die je zelden hoort maar die mooie inspiratie kunnen zijn. ‘Ik las in een artikel over bijzondere babynamen. Ik denk dat mijn naam ook heel bijzonder is . Vernoemd naar mijn vader Hillebrand, heet ik uitgebreid: Hilbranda, roepnaam Branda. Ik ben geboren in 1961, ik denk dat ik uniek ben met deze naam.’

En nog twee prachtige exemplaren: ‘ ‘Ik las op internet een stukje over een naam die maar 1x voorkomt. Wij hebben 3 dochters en 2 hebben,  naar ons weten, unieke namen. Ze zijn door ons bedacht. Sismée (23) en Loïnde (10, wij zeggen Lowinde). Eigenlijk vind ik ze té leuk om niet te delen. Ik heb zelf geen fb of insta dus ik dacht, misschien maak ik er iemand blij mee als het gedeeld wordt.’

Lees ook: Deze naam is in 73 jaar tijd maar aan één iemand in Nederland gegeven