‘Mijn dochter lust enkel limonade, maar mag alleen water mee naar school’

03.03.2023 08:54

Natuurlijk weet Claudia (36) dat het beter is om je kind enkel water te geven. Geen suiker, geen toegevoegde troep; het is duidelijk. Maar haar kind drinkt niet anders. Vroeger wel, maar sinds de twee is nee fase, is het heel duidelijk: geen limonade? Geen drinken. En zo’n meisje van 4 moet toch vocht binnenkrijgen. Dus lengt Claudia haar water aan met een beetje limonade. Maar ja, hoe moet dat dan op school?  

“Ik had vroeger een grote mond hoor, voordat ik kinderen had. ‘Zo zou ik het nooit doen’ en ouders waarvan hun kind niet luisterde? ‘Dan luistert-ie toch niet! Het zijn jouw regels, niet zo zachthandig’. Maar nu heb ik zelf een wolk van een meid van 4 jaar en eerlijk is eerlijk: die regels heb ik aan m’n laars gelapt. Niet omdat ik het niet meer belangrijk vond, maar omdat hij zó’n peuterpuber was, er viel geen land mee te bezeilen

Je typische driftbuien in de supermarkt, zich op de vloer laten vallen in de kamer en daar minstens een kwartier blijven huilen, bijna stikken in de paniek die ze voelt; we hebben het allemaal meegemaakt. Dus ja, een strijd om zoiets ‘simpels’ als water vs. limonade hebben we snel laten varen. Wat is er mis met een klein beetje aanmaaklimonade? Nou, een heleboel dus, volgens zijn basisschool.

Mag niet

Op school stimuleert het beleid een gezonde levensstijl. Er mogen geen koekjes, snoepjes en frisdrank worden meegegeven; enkel fruit, brood, een plakje ontbijtkoek en dus water. En in dat laatste zit ‘m het probleem. Mijn meisje drinkt namelijk geen water en als ze een hele dag op school aan het rennen is, moet er toch wat gedronken worden.

Uiteraard ben ik in overleg gegaan met de school, maar ze kunnen geen uitzonderingen maken. ‘Als we voor u een uitzondering maken, moeten we dat voor anderen ook’. En daar zit natuurlijk wat in, maar wat moet ik nu? Ik heb van alles geprobeerd; gefopt met zo’n geurfles, waar dan de geur van aardbei uitkomt, maar gewoon water in zit, ik heb het uitgelegd aan haar, ik heb geprobeerd af te bouwen met limonade – ze wil het niet.

Eerst probeerde ik het stiekem te doen: dan gaf ik ‘m gewoon zo’n mat gekleurde drinkfles mee, en daar zat toen limonade in, in plaats van water. Maar het was behoorlijk gênant toen de juf mij ’s middags bij haar riep om me te vertellen dat ze het had ontdekt. Ergens vind ik het ook raar: ik bepaal toch zelf wat mijn kind wel en niet eet en drinkt? Aan de andere kant begrijp ik dat er regels zijn.

Hoe ik het nu ga oplossen? Dat weet ik nog niet precies. Ik denk erover om het toch maar eens hardhandig te proberen: je krijgt water mee en anders niks. Als-ie dan niet drinkt, jammer dan. ’s Middags krijgt ze dan een glaasje limonade als ze thuiskomt. Zou dat werken? We gaan het zien.”

Lees ook: Opvoedkundigen: het is heel normaal als je peuter bijna niets lust