Met zóveel kinderen ervaar je de meeste stress

09.05.2023 12:51
kinderen stress

Dat je leven op z’n zachtst gezegd op z’n kop komt te staan als er kinderen komen, dat is overduidelijk. Je ervaart meer stress, nogal wiedes. Maar met hoeveel kinderen ervaar je nu de meeste stress? Uit onderzoek blijkt dat moeders met drie kinderen er wat dat betreft het slechtst vanaf komen.

Today.com deed onderzoek naar de belangrijkste stressfactoren onder ruim 7000 moeders. Nu denk je misschien: ja, logisch – drie kinderen is meer dan een of twee, maar ouders met vier kinderen ervaren minder stress dan de ouders met drie kinderen.

The magic number 3

Dus wat is dat dan, met het getal drie? Waarom zorgen drie kinderen voor meer stress? Een van de redenen die het onderzoek geeft, is dat je met drie kinderen als ouders ineens in de minderheid bent. Het is twee tegen drie en dat is natuurlijk geen eerlijke wedstrijd. Daarnaast heb je ook maar twee handen en met een derde erbij is dat best onhandig.

Vier kinderen en stress

Maar worden al die argumenten dan niet nog meer aanwezig bij meer dan drie kinderen? Nee, zo blijkt uit het onderzoek. Bij vier kinderen schikken ouders zich in hun lot en ervaren ze weer minder stress. De Amerikaanse psychiater Dr. Janet Taylor legt uit: “Voor perfectionisme is geen ruimte meer in je hoofd als je vier kinderen hebt.” Bovendien zouden ouders met vier of meer kinderen wat meer vertrouwen voelen in hun skills wat betreft het ouderschap en de opvoeding.

Bron: Famme