80 procent van Nederlanders vindt dat een moeder maximaal 28 uur mag werken

09.03.2023 12:55
moeder 28 uur werken

Als je denkt dat we in Nederland lekker geëmancipeerd zijn wat betreft de opvoeding van kinderen, het huishouden en werk, denk dan nog maar eens. Uit onderzoek van de Emancipatiemonitor 2022 van het CBS blijkt dat we er nog best wat denkbeelden van vroeger op na houden. 
Als vrouwen voor het eerst moeder worden, gaat 45 procent van de moeders minder werken óf stopt helemaal met werken. Het gevolg daarvan is dat de meeste moeders met kinderen tot 18 jaar 20 tot 35 uur per week werken. Daartegenover staan de mannen – zij passen hun werkpatroon veel minder aan als ze vader worden. Zij blijven voor het grootste deel voltijds werken of hebben een grote deeltijdbaan van 28 uur tot 35 uur per week. 

Vrouw geschikter om kleine kinderen op te voeden

En er is natuurlijk niets mis mee; als jullie er samen voor kiezen dat de moeder thuisblijft of minder gaat werken en in die tijd het huishouden en de zorg van de kinderen op zich neemt, helemaal goed. Maar het gaat mis als het om de verwachting gaat. Uit datzelfde onderzoek blijkt namelijk dat de meer mannen dan vrouwen (35 tegen 16 procent) vinden dat een vrouw geschikter is om kleine kinderen op te voeden dan een man. 

Moeders maximaal 28 uur per week werken

Het meest schokkende uit het onderzoek is misschien nog wel dat de bevolking van 16 jaar en ouder vindt dat vaders inderdaad meer zouden moeten werken dan moeders. Sterker nog: ruim 80 procent van de bevolking vindt dat moeders met kinderen tót vier jaar niet of maximaal 28 uur per week zouden moeten werken. Voor vaders geldt dat ze minimaal 28 uur per week moeten werken. 
Als je dat dan tegenover het feit zet dat veel moeders met kinderen jonger dan 18 jaar méér zouden willen werken, klinkt het nog vreemder. 2 op de 3 vrouwen zou onder voorwaarden meer uren willen werken. Een van de redenen dat ze meer zouden gaan werken, is als het inkomen niet meer genoeg is om van te leven zoals ze gewend zijn óf als het werk beter kan worden gecombineerd met het privéleven. Deze twee voorwaarden worden door dertig procent van de moeders genoemd. 

Kinderopvang is niet goed voor een baby

Dus stel dat je het doet volgens het boekje; de vader werkt vijf dagen, de moeder werkt twee of drie dagen – dan blijven er nog wat dagen over. Veel ouders kiezen voor de kinderopvang, maar ook dat is niet helemaal zoals de bevolking het graag zou zien. Bijna twee derde is er niet van overtuigd dat twee tot drie dagen per week naar de een kinderdagverblijf, goed is voor baby’s tot 1 jaar. Zodra ze 1 of 2 jaar zijn vindt de helft dat en bij peuters van 3 tot 4 jaar vindt drie kwart van de Nederlanders dat een paar dagen kinderopvang goed zou zijn. 
Kortom: je kunt het eigenlijk nooit goed doen, dus doe vooral wat voor jou goed voelt. Wat vinden jullie? 
Bron: cbs