Met je baby in een draagzak op de fiets; wel of geen goed idee?

14.09.2023 14:37
baby draagzak fiets

Met het fijne nazomerweer zie je het regelmatig: ouders die met hun baby in een draagzak op de fiets stappen. Handig, want je hebt allebei je handen vrij. Maar is een draagzak op de fiets ook veilig? En wat zijn eigenlijk de regels? 

Baby in draagzak op de fiets

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: een baby in een draagzak op de fiets lijkt makkelijk en veilig, maar is het niet. Als jij valt, is er geen bescherming voor je kleintje – de baby kan dan uit de draagzak vallen of jij kunt op je kind terechtkomen. Ook de wet is er duidelijk over. Daarin staat: “In afwijking van het eerste lid worden op fietsen en bromfietsen passagiers jonger dan 8 jaar alleen vervoerd indien zij zijn gezeten op een doelmatige en veilige voorziening met voldoende steun voor rug, handen en voeten.”

Hoe vervoer je de baby op de fiets?

Maar als je kleintje niet in een draagzak mee kan op de fiets, hoe kun je je baby dan vervoeren op de vertrouwde tweewieler? Daar zijn gelukkig genoeg oplossingen voor.

  • In een maxicosi of andere autostoel. Het klinkt misschien een beetje gek, maar met een speciale drager op de fiets kun je je kleintje ook in een autostoeltje vervoeren op de fiets.
  • Hangmat. Heb je een bakfiets of fietskar? Dan kun je je kleintje daarin leggen. Ze noemen dit ook wel een babysling.
  • Babyschaal. De babyschaal is een babyzitje van hard piepschuim, die je in je bakfiets of fietskar plaatst, waarin je je kleintje goed kunt vervoeren.

Als je kleintje zelfstandig rechtop kan zitten, kun je ‘m meenemen in een fietszitje. Meestal is dit ergens tussen de negen en twaalf maanden.

Bron: Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 (RVV 1990), paragraaf 26a, artikel 58 a