Mag je marsepein eten tijdens de zwangerschap?

08.11.2022 09:15

Van gebakjes tot taarten: nu de feestdagen er weer aankomen zul je al die decemberlekkernijen weer tegenkomen in de supermarkt. Maar mag je bijvoorbeeld wel marsepein eten tijdens de zwangerschap? Is dit veilig genoeg en niet schadelijk voor de ongeboren baby?

Iedereen lust wel eens een lekker marsepeinen gebakje of een marsepeinen taart. Of een los stukje, net zo lekker.

Mag je marsepein eten tijdens de zwangerschap?

Er is gelukkig goed nieuws: je mag gewoon marsepein blijven eten als je zwanger bent en het is ook veilig. Het enige is wel dat je moet letten op wat voor soort marsepein het is, die van de supermarkt mag je bijvoorbeeld gewoon eten. Maar in sommige hele verse soorten kan het zo zijn dat er rauwe ei wordt gebruikt bij marsepein. Dit mag natuurlijk absoluut niet tijdens je zwangerschap. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten, voordat je het gaat eten. Bijvoorbeeld als je het bij de bakker koopt, kun je dit het beste even navragen.

Marsepein en zwanger

Tijdens de feestdagen wordt er vaker marsepein geserveerd op tafel. Marsepein wordt vaak gebruikt om een taart of gebakje te decoreren. Het bestaat deels uit gemalen amandelen en deels uit (poeder)suiker. In sommige gevallen gebruiken ze geen amandelen, maar witte bonen of andere soorten noten. Maar als marsepein op taart zit, dan zou het rauwe ei kunnen bevatten. Door rauwe ei toe te voegen zou het marsepein namelijk minder stug zijn, waardoor het makkelijker gevormd kan worden op bijvoorbeeld de taart. Wanneer er dus tijdens het kerstdiner een heerlijke marsepeinen taart wordt neergezet, vraag dan wel even of het geen rauwe ei bevat.

Verder zou er ook rauw eiwit kunnen zitten in zelfgemaakte marsepein, dit heeft ook een risico tijdens je zwangerschap. Houdt er dus goed rekening mee en vraag wat er in de marsepein zit, voordat je begint aan een stuk lekker zoet dat je eigenlijk niet mag. De conclusie is dus eigenlijk dat je wel marsepein mag eten in je zwangerschap en het ook veilig is voor je ongeboren baby, zolang er maar geen rauwe ei in zit. Zeker bij vers bereide marsepein kan dit het geval zijn, dus dubbelcheck het altijd.

Bron: zwangerschapsrecepten.nl