Mag je kalkoen eten in je zwangerschap?

22.12.2023 13:42

Het is weer die tijd van het jaar dat er op veel kersttafels kalkoen verschijnt. Maar mag je het ook eten als je zwanger bent?

Ja, het is over het algemeen veilig om kalkoen te eten tijdens de zwangerschap, zolang het vlees goed gaar is.

Kalkoen is een goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen, zoals vitamine B6, niacine, fosfor en zink. Eiwitten zijn vooral belangrijk tijdens de zwangerschap voor de groei en ontwikkeling van de baby.

Lees ook: Originele Belgische naam voor een zoon: ‘Jan, maar dan net anders’

Kalkoen in je zwangerschap

Hier zijn enkele tips om rekening mee te houden bij het consumeren van kalkoen of ander gevogelte tijdens de zwangerschap:

  1. Zorg voor volledige gaarheid: Het is belangrijk dat kalkoenvlees volledig gaar is om mogelijke besmetting met bacteriën zoals Salmonella te voorkomen. Zorg ervoor dat de interne temperatuur van het vlees minstens 75 graden Celsius is.
  2. Vermijd rauw of onvoldoende verhit vlees: Vermijd het eten van rauw of onvoldoende verhit kalkoenvlees, inclusief producten zoals filet americain. Deze kunnen het risico op door voedsel overgedragen ziekten vergroten.
  3. Let op bij voorverpakte producten: Als je voorverpakte kalkoenproducten koopt, zoals kalkoenworstjes of kalkoenvleeswaren, zorg er dan voor dat ze vers zijn en goed gekoeld worden bewaard. Vermijd producten die zijn bedorven of over de datum zijn.
Bron: Lovelace