Eten voor de televisie: kan het wel of is het volgens experts beter van niet?

30.12.2023 13:32

Eten voor de televisie: wel zo makkelijk. Maar kan het kwaad? En is het erg om het altijd te doen of moet je het bewaren voor uitzonderingen?

Sommige ouders laten hun kinderen altijd voor een scherm avondeten, omdat ze dan vaak beter en rustiger eten.

Eten voor de televisie of praten aan tafel?

Een iPad is dan makkelijk om op tafel te zetten, of je zet je kinderstoel bij de tv. Maar wat zeggen experts hierover? Het heeft wat nadelen. Wanneer je voor de televisie eet, ben je vaak minder bewust van wat en hoeveel je eet. Dit kan leiden tot overeten omdat je minder aandacht hebt voor verzadigingsignalen van je lichaam. Maar als je je kind niet te veel eten geeft, kan dat niet snel kwaad. Een ander nadeel is dat het sociale interacties beperkt: je praat minder met je kind als je kind naar een scherm tuurt. Op de lange termijn is dit niet goed voor de ontwikkeling van een kind.

Het heeft ook voordelen, uiteraard. Het is juist handig voor kinderen die anders moeilijk eten of eten weigeren en het geeft moeders wat rust en ruimte. Ook niet geheel onbelangrijk.

Wat vind jij?

Op Facebook vraagt een moeder om raad: ‘Eten voor de televisie; wat vinden jullie? Ik denk zelf dat het niet oké is. Een kind moet bewust zijn van het eetmoment. Papa vindt dat het wel kan. Geeft aan dat het kind makkelijker eet omdat hij is afgeleid en daardoor de hapjes zonder “zeuren” opeet. Ons kind is 1 jaar.’

De reacties zijn wisselend. Sommige ouders vinden het prima kunnen. ‘Waarom niet? Als ze daardoor een bak groenten naar binnen krijgen zonder protest?’. Anderen vinden het belachelijk. ‘Nee hoor, tijdens het koken is het prima als de kinderen voor een scherm zitten, want dan ben ik even druk, natuurlijk. Maar aan tafel praten we gewoon als gezin over de dag’.

Experts zeggen dat het prima kan, zolang het niet altijd is en bij elke maaltijd. Kinderpsychologen zien meer kwaad in te veel uren achter een scherm dan bijvoorbeel dat ene kwartier tijdens het avondeten. Het gaat dus meer om de totale kijktijd van kinderen en niet zozeer het moment van het eten. Kinderen die goed eten, zitten over het algemeen ook beter in hun vel.