Mag je in de zon liggen als je zwanger bent?

20.04.2023 15:59

Als de zon zich éindelijk laat zien, wil je er natuurlijk flink van genieten. Kan het kwaad om in de zon te liggen als je zwanger bent? En waar moet je aan denken als je als zwangere in de zon gaat?

Voor veel mensen is er weinig lekkerder dan je laten verwarmen door de zonnestralen van de zon. Maar gaan zon en zwanger samen? Het korte antwoord is: ja, je mag gewoon in de zon liggen als je zwanger bent. Toch zijn er een paar dingen waar je het beste rekening mee kunt houden.

Voorbereidingen voor zwanger in de zon

  1. Ben je bang dat de uv-straling je baby bereikt? Dat hoeft niet – met een ingesmeerde buik kun je veilig in de zon. Wat wel schadelijk kan zijn voor je baby, is de hitte. Als de lichaamstemperatuur te hoog is, bestaat er een iets verhoogde kans op aangeboren afwijkingen of een miskraam – dit geldt vooral voor het eerste trimester. Maar de kans is groot dat jij in de bloedhitte helemaal geen zin hebt om in de zon te liggen, want tijdens de zwangerschap kun je waarschijnlijk minder goed tegen de warmte.
  2. Hoogzwanger de zon in? Het kán, maar het is beter om niet te lang te liggen bakken. Warmte kost veel energie, net als zwanger zijn. Daardoor kun je sneller duizelig en kortademig worden en kun je meer last krijgen van vocht vasthouden. Drink dus in ieder geval voldoende als je hoogzwanger bent en in een warm land bent, water, afgekoelde thee en bouillon kunnen goed zijn.
  3. Als je zwanger bent, heb je een verhoogde kans op pigmentvlekken. Je kunt dan last krijgen van het welbekende en bevreesde ‘zwangerschapsmasker’. Doordat er meer hormonen in je lijf zitten, maken je pigmentcellen ook meer pigment aan. Niet al die pigmentcellen reageren op dezelfde manier op de zon, waardoor er vlekken kunnen ontstaan. Wil je niet, dus smeer je héél goed in als je zwanger bent en in de zon gaat liggen.
  4. Ga niet te lang de zon in en gebruik altijd een goede zonnebrandcrème van minimaal factor 30, ongeacht wat voor type huid je hebt. Een hogere factor beschermt langer en beter, waardoor je minder vaak hoeft te smeren. Smeer je een half uur voor je naar buiten gaat al goed in en doe dat daarna iedere twee uur. Als je gezwommen hebt of onder de douche bent geweest, smeer je je natuurlijk weer opnieuw in – of je nu waterproof zonbescherming gebruikt of niet.
  5. Blijf tussen 12.00 uur en 15.00 uur uit de zon; de zon is dan het sterkst. Maar ook als je in de schaduw onder een parasolletje ligt, doe je er goed aan om je wel in te smeren. Want uv-stralen gaan overal doorheen. In een bootje of op wintersport is het helemaal oppassen geblazen; de sneeuw of het water weerkaatsen de uv-stralen.

Kortom: ook als je zwanger bent, kun je heerlijk van de zon genieten. Doe dit alleen wel verantwoord