Mag je blauwe spirulina binnenkrijgen als je zwanger bent?

27.02.2024 20:24

Het is steeds hipper aan het worden: blauwe spirulina. Je ziet het bijvoorbeeld steeds vaker in gezonde sappen of in acai bowls. Maar is blauwe spirulina veilig om in te nemen als je zwanger bent?

Blauwe spirulina is een voedingssupplement dat wordt gewonnen uit de blauwgroene algen genaamd Arthrospira platensis. Het is een natuurlijke bron van voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Wat blauwe spirulina onderscheidt van gewone spirulina is de pigmentatie. De blauwe kleur wordt veroorzaakt door een pigment genaamd phycocyanine, dat ook antioxidante eigenschappen heeft. Het pigment wordt geëxtraheerd uit de algen en verwerkt tot poedervorm, die vervolgens als voedingssupplement wordt verkocht.

Hoeveel mag je van blauwe spirulina als je zwanger bent?

Blauwe spirulina wordt vaak gebruikt als knappe kleurstof vanwege de levendige blauwe kleur, en het wordt toegevoegd aan smoothies, sappen, ijs en gebak. Soms heb je dus niet eens door dat je het eet. Daarnaast wordt het geprezen om zijn gezondheidsvoordelen, waaronder het ondersteunen van het immuunsysteem, het verbeteren van de spijsvertering en het leveren van essentiële voedingsstoffen. Het lijkt dus een gezonde keuze te zijn in je zwangerschap.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel blauwe spirulina veel voedingsstoffen bevat en als veilig wordt beschouwd voor de meeste mensen, individuele tolerantie en mogelijke allergische reacties kunnen variëren. Het is altijd verstandig om met een zorgverlener te praten voordat je nieuwe supplementen aan je dieet toevoegt, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft of bepaalde medische aandoeningen hebt. Het is belangrijk om de aanbevolen doseringen te volgen en niet te veel blauwe spirulina in te nemen tijdens de zwangerschap. Het lijkt in principe veilig, in een lage dosis. Maar wil je het zeker weten: vraag even aan je huisarts hoeveel je hiervan per dag of per week van mag.

Bron: Healthline