Je kind per ongeluk iets te lang in het autostoeltje laten zitten kan levensgevaarlijk zijn

07.02.2024 12:12

Een lange rit voor de boeg? Wil je op vakantie gaan met de auto, en je baby of dreumes meenemen? Denk dan goed na over het autozitje.

Het kan levensgevaarlijk zijn voor jonge kinderen, te lang in een auto zitten.

Het langdurig in een autostoel zitten kan namelijk de ademhaling belemmeren, vooral bij jonge baby’s die hun hoofdje nog niet goed kunnen ondersteunen. Dit kan leiden tot verstikking en andere gezondheidsproblemen. Het gaat dan met name om de autozitjes die je gebruikt nadat je baby uit de maxi cosi groeit. In een maxi cosi ligt een baby nog, maar als ze iets ouder zijn, zo rond de leeftijd van 1 jaar, dan zetten ouders ze in een rechtop-stoeltje. Laat je je kleintje daar te lang in zitten, dan kan het in ernstige gevallen zelfs leiden tot stikken.

Het gaat wel eens mis met zitten in een autostoeltje

Het gaat wel eens missen, zeggen artsen. “Bij zeer jonge baby’s met hart- en ademhalingsproblemen, reflux of baby’s die te vroeg geboren zijn, is de positie van het autostoeltje misschien niet ideaal. Natuurlijk is het nodig voor de veiligheid als je onderweg bent, dus je kunt ook niet zomaar zonder. Maar voor deze baby’s wordt een gesprek met een arts geadviseerd voordat ze een lange autorit plannen”, zegt David Mathison, kinderarts.

Een studie uit 2019, gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Pediatrics, evalueerde kindersterfte door iets onschuldigs als zitten. Ze ontdekten dat van de 11.779 slaapgerelateerde sterfgevallen er 348 (3%) plaatsvonden tijdens het zitten. Hiervan bevond 62,9% zich in autostoelen, waarvan het merendeel zich in niet-reissituaties voordeed. Ofwel: geparkeerde auto’s met kinderen nog in de zitjes. Je kunt als vuistregel altijd aanhouden dat je kind na 2 uur in een stoeltje, er even uit moet om de benen te strekken.

Niet slapen in de auto

Het wordt ook niet aanbevolen om een kind langdurig in een autostoeltje te laten slapen, vooral als het niet in de auto zit. Dit komt omdat de slaaphouding in een autostoeltje de ademhaling van een baby kan belemmeren en verstikking kan veroorzaken. Als een kind in slaap valt in een autostoeltje buiten de auto, wordt aangeraden om het kind over te brengen naar een veilig slaapoppervlak zodra dit mogelijk is. Het is belangrijk om kinderen altijd onder toezicht te houden wanneer ze in een autostoeltje zitten. Laat een kind nooit onbeheerd achter in een autostoeltje, zelfs niet voor een korte periode, omdat dit verstikkingsgevaar kan opleveren.

Bron: Parents