‘Ik ben zo bang dat mijn kind (2) stikt dat ik hem geen vast voedsel durf te geven’

11.02.2024 19:46

‘Ik kan er niet tegen, al weet ik dat het meestal wel goedkomt. Maar ik heb stikangst. Ik ben zo bang dat mijn kind stikt in een stukje eten dat ik hem nog steeds geen vast voedsel durf te geven.

En dat terwijl ik zie dat hij er wel aan toe is.

Mijn kind is net twee jaar. Echt tijd voor hapjes. Maar ik durf het niet. Elke keer als ik een hapje probeer schiet ik zo in de paniek dat hij het niet goed kan kauwen. Hij heeft al wat tandjes, maar ik kan het niet. Ik blijf dus alles tot in den treure pureren. Alleen als het super zacht en smeuig is, durf ik het te geven.

En dat vind ik ergens natuurlijk zielig voor mijn zoon. Ik ontneem hem die eerste ‘echte’ hapjes. Maar ik ga het pas geven als ik zeker weet dat hij goed kan kauwen en goed kan doorslikken. Eerder krijgt hij geen korsten brood, maisstengels, pasta of wat dan ook. Alles gaat door de blender. Ik heb wel eens wat geprobeerd te geven, een korstje brood. Hij vond het heerlijk en sabbelde er lustig op. Maar toen hij ook maar een paar tellen ‘kgggg’ deed en het lastig leek te hebben met het doorslikken, vloog ik tegen het plafond. Ik kreeg bijna een paniekaanval. Met mijn zoon ging het gelukkig goed, hij stikte helemaal niet, hij moet gewoon leren happen. Maar ik was er gelijk klaar mee. Ik denk zeker tot hij drie jaar is. Ik hoop dat mijn angst voor het stikken dan wat afneemt, want ik kan het nu niet aanzien’

Wat moet je doen als je (denkt dat je) kind stikt?

Als je kind lijkt te stikken, is het van vitaal belang om snel en effectief te handelen. Hier zijn de stappen die je kunt nemen als je kind stikt:

  1. Beoordeel de situatie: Blijf rustig en beoordeel de ernst van de verstikking. Als je kind hoest, huilt of geluid maakt, betekent dit dat de luchtweg gedeeltelijk geblokkeerd is en kan het proberen om de obstructie zelf te verwijderen. Moedig je kind aan om te blijven hoesten en proberen om de obstructie te verwijderen.
  2. Als het kind niet kan hoesten of ademen: Als je kind niet kan hoesten, niet kan ademen of als de luchtweg volledig geblokkeerd lijkt te zijn, moet je snel handelen. Begin meteen met de volgende stappen:

    a. Roep om hulp: Roep om hulp en vraag iemand om het alarmnummer te bellen (112 in Europa, 911 in de Verenigde Staten).

    b. Begin met de Heimlich-greep: Voor oudere kinderen (ouder dan 1 jaar) kun je de Heimlich-greep gebruiken. Sta achter het kind, plaats een vuist net boven de navel en grijp de vuist met je andere hand. Trek snel naar binnen en omhoog in een scherpe beweging om druk uit te oefenen op het middenrif en de obstructie te verwijderen. Herhaal dit indien nodig totdat het voorwerp is verwijderd.

    c. Gebruik buikstoten bij baby’s: Voor baby’s jonger dan 1 jaar moet je buikstoten geven in plaats van de Heimlich-greep. Leg het kind met het gezicht naar beneden over je onderarm, met het hoofd lager dan de borst. Gebruik de hiel van je hand om krachtig maar voorzichtig vijf keer op de rug van het kind tussen de schouderbladen te slaan. Als dit niet werkt, draai je het kind voorzichtig om en voer je vijf borststoten uit, net onder het borstbeen.

  3. Controleer de mond: Nadat de obstructie is verwijderd, controleer je de mond van het kind om er zeker van te zijn dat er geen ander voorwerp is achtergebleven.
  4. Stel het kind gerust: Nadat de verstikking is verholpen, stel je het kind gerust en houd je het in de gaten om ervoor te zorgen dat er geen verdere ademhalingsproblemen optreden. Het is ook belangrijk om medische hulp te zoeken, zelfs als het kind lijkt te herstellen.
Bron: Rode Kruis