Kun je veilig seks hebben in de eerste weken van je zwangerschap?

26.09.2022 13:59

Kun je veilig seks hebben en intiem zijn met je partner als je net hebt ontdekt dat je zwanger bent? In het eerste trimester kan dat zeker.

Gemeenschap tijdens de zwangerschap is in principe de hele negen maanden veilig. Een orgasme is veilig voor de baby. Wel kan dat in het laatste trimester zorgen voor het samentrekken van je buik, wat een onprettiger gevoel kan geven.

Seks in de eerste weken van je zwangerschap

Alleen bij vruchtwater- of bloedverlies moet gemeenschap worden vermeden, evenals bij dreigende vroeggeboorte. Als het embryo eenmaal is ingenesteld in je baarmoeder, zit het daar veilig. Daar kan geen piemel in de buurt komen, zeg maar. Bij een voorliggende placenta kan het eventuele worden afgeraden, maar dit zul je dan na een echo horen van je verloskundige. In de achtste week van je zwangerschap vormt de placenta zich. Spierkrampen en een blaasinfectie kunnen ervoor zorgen dat je niet goed kan ontspannen en dat vrijen pijn doet.

Nu even niet

De meeste vrouwen hebben in het eerste trimester minder zin in seks, vanwege hormoonschommelingen die gepaard gaan met extra moeheid en misselijkheid. Na de eerste drie maanden verdwijnen deze kwaaltjes meestal en is de doorbloeding van je genitale gebied extra goed. Hierdoor kun je juist sneller opgewonden raken en meer zin hebben in intimiteit. In het laatste trimester zijn bepaalde houdingen eventueel onhandig, maar mag het nog steeds. Door de druk op je blaas kun je ook minder in the mood zijn. Geef er ook aan toe: in deze periode heb je misschien wat minder seks dan normaal, en dat is oké. Je lichaam is hard aan het werk met de ongeboren baby in je buik. Een wonder op zich. Dat wilde gespeel tussen de lakens komt na de bevalling wel weer, toch?

Bron: De Verloskundige