Kinderopvang onveiliger: aantal klachten binnen een jaar verdriedubbeld

25.05.2023 10:54
klachten kinderopvang

In de kinderopvang komen steeds meer onveilige situaties voor, zo blijkt uit het stijgende aantal klachten dat Klachtenloket Kinderopvang binnenkrijgt. Vorig jaar rond deze tijd hadden ze 24 klachten binnen, nu zijn dat er het driedubbele: 78 meldingen. Klachtenloket Kinderopvang is opgericht in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dit loket luistert inhoudelijk naar de klacht en kan advies geven, waardoor je de de juiste stappen richting de kinderopvang zet. Het aantal klachten dat bij dit meldpunt is binnengekomen, is in een jaar tijd verdriedubbeld.

En niet alleen uit de klachten die hierbinnen zijn gekomen blijkt dat het minder goed gaat in de kinderopvang. Ook Kinderopvang Totaal, een nieuwsplatform voor deze sector, bevestigt dit. Zij deden een peiling onder 700 medewerkers van de kinderopvang en de helft hiervan zegt dat het aantal incidenten is toegenomen.

Wat voor soort klachten over kinderopvang?

  • Het vergeten van voeding en medicatie
  • Kinderen die uit hun bedje of commode vallen
  • Verkeerd kind meegeven aan opa en oma
In het Areageert de voorzitter van BOinK; de belangenorganisatie van ouders in de kinderopvang. Deze organisatie ontvangt zelf ook klachten over gevaarlijke situaties bij kinderdagverblijven en BSO’s. “Wij waarschuwen al een jaar voor een toename van incidenten en vrezen dat dit slechts het topje van de ijsberg is.”

Waarom zoveel klachten?

Niet mals dus, de toename van het aantal klachten in de kinderopvang. Maar hoe komt het dat zoveel slechter lijkt te gaan? Experts wijten het aan het personeelstekort. Je hebt vast wel gehoord dat veel organisaties te weinig medewerkers hebben, waardoor de druk op het personeel dat er wel is toeneemt en het ziekteverzuim hoger wordt. Er zijn daarom vaker wisselende gezichten, zoals invalkrachten of freelancers, en dat verhoogt het risico op incidenten.