Kinderen zelf leren opruimen: 6 onmisbare tips
Zijn jouw kinderen echte sloddervossen en laten zij continu van alles rondslingeren? Het kan dan best een uitdaging zijn om het huis netjes en opgeruimd te houden. Hoogste tijd om je kinderen zelf ook te leren opruimen! Maar hoe doe je dat eigenlijk? We geven je 6 onmisbare tips die je hierbij kunnen helpen.
1. Maak opruimen leuk
Veel kinderen vinden opruimen een saaie verplichting. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je het leuk kunt maken voor ze. Je kunt er bijvoorbeeld een ‘opruimwedstrijdje’ van maken. Zet na een lange speelsessie een timer en hou bij wie er het snelst heeft opgeruimd. De winnaar krijgt een leuke sticker, wat extra schermtijd of een andere leuke prijs. Er zijn ook genoeg andere manieren om een opruimsessie leuk te maken. Bedenk andere spelletjes of zet tijdens het opruimen de favoriete muziek van je kind aan. Zo maak je er een geweldig dans-meezing-opruim feestje van! Door er een positieve ervaring van te maken, zal je kind opruimen als leuke activiteit zien in plaats van een stomme verplichting.
2. Geef complimentjes
Heeft jouw kind netjes opgeruimd? Laat dan duidelijk weten dat je dit waardeert. Geef voldoende complimentjes of beloon het gedrag met een klein cadeautje. Dit moedigt aan om dit goede gedrag te blijven herhalen.
3. Less is more
Minder spullen is minder rotzooi. Heeft jouw kind speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt? Door het weg te doen, creëer je rust en ruimte in huis. Bij jonge kinderen kun je vaak nog prima speelgoed wegdoen zonder dat zij dit doorhebben. Als je kind al wat ouder is, is dit echt een no go. Overleg dit dan altijd eerst. Kinderen hebben minder speelgoed nodig dan je denkt. Juist door minder bezittingen te hebben, leren ze creatiever en innovatiever denken.
4. Maak er een routine van
Veel kinderen waarderen vaste routines: zo weten ze precies wat ze te wachten staat. Wil je je kleintje wat opruimskills bijbrengen? Maak hier dan handig gebruik van. Kies voor vaste tijden of momenten waarop je kind zijn spullen moet opruimen, bijvoorbeeld direct na het spelen of elke dag voor het slapengaan. Je leert je kind op deze manier dat opruimen nou eenmaal hoort bij het dagelijks leven.
5. Kies de juiste opbergers
Jonge kinderen zijn erg visueel ingesteld en houden van duidelijke instructies. Het is verstandig om hier rekening mee te houden bij het uitzoeken van opbergdozen en kasten in huis. Met duidelijke foto’s en labels help je je kleintje begrijpen waar alles na het spelen weer opgeborgen moet worden. Op deze manier verloopt het opruimen waarschijnlijk een stuk soepeler!
Oudere kinderen kun je effectief betrekken bij het uitzoeken en aanschaffen van nieuwe opbergers. Denk samen na over welke soorten dozen, manden of kastinrichtingen het beste werken voor hun spullen. Door je kinderen hier actief in te betrekken, leren ze belangrijke vaardigheden zoals organisatie, verantwoordelijkheid én besluitvorming. En hopelijk houden ze de boel dan ook netjes!
6. Geef het goede voorbeeld
Kinderen observeren en imiteren. Geef daarom altijd het goede voorbeeld en laat je kinderen zien hoe jij opruimt. Ben jij zelf ook een sloddervos? Dan kan je ook niet van je kind verwachten dat zij netjes met hun spullen omgaan.
Het nut van opruimen
Het is natuurlijk onwijs fijn voor jou als ouder wanneer je kinderen hun spullen netjes opruimen. Het scheelt jou tijd, maar het kostbare speelgoed zal ook minder snel kapot gaan of beschadigd raken als het in de kast ligt.
Maar georganiseerd door het leven gaan heeft ook veel voordelen voor je kinderen zelf. Ze leren hierdoor bijvoorbeeld een flink portie zelfdiscipline en het helpt ze om verantwoordelijkheid te nemen voor hun leefomgeving. Een mooie manier dus om beter te begrijpen dat ze goed voor hun bezittingen moeten zorgen en dit leren respecteren.
Deze positieve effecten zijn overigens niet alleen handig voor spullen binnenshuis, maar komen ook goed van pas als jouw kind regelmatig kostbaar speelgoed meeneemt van huis. Als ze onderweg onvoorzichtig zijn met spullen en er ontstaat hieraan schade, dan vallen de kosten hiervoor namelijk niet automatisch onder de inboedelverzekering. De kosten om het te vervangen kunnen dan flink oplopen.
Wil je dat ook buitenshuis alle spullen goed verzekerd zijn tegen schade? Dan kun je hier een speciale buitenshuisverzekering voor afsluiten. Deze extra dekking is zeker de moeite waard wanneer je kind (en de rest van het gezin natuurlijk) vaak onderweg zijn met duur speelgoed, en andere kostbare items zoals tablets, camera’s, laptops of horloges. Hou er wel rekening mee dat je bij deze verzekering vaak een eigen risico hebt. Dat betekent dat je bij schade de eerste kosten zelf betaalt.
De aanhouder wint
Rondslingerende knuffels, autootjes, knutselspullen en stuiterballen: het is best irritant om continu achter je kind aan te lopen om alles op te ruimen. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kind wat hoognodige opruimskills bijbrengt. Het kan even duren voordat je je kind een nieuwe gewoonte kunt aanleren, hou vol!