Kinderen lopen schurft op in Utrechts ziekenhuis, ouders wanhopig

16.11.2022 08:44

Er zijn meerdere jonge kinderen in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht besmet geraakt met schurft afgelopen zomer. Ouders zijn niet blij en voelen zich dan ook in de steek gelaten door het ziekenhuis.

Dit jaar zomer in juni en juli vonden de schurft besmettingen plaats. RTL Nieuws heeft daarom drie moeders gesproken, waarvan hun kinderen werden opgenomen in het ziekenhuis. Twee van de drie kinderen hebben na maanden van tijd nog last van de huidaandoening.

Moeder-baby-unit afdeling

In het Antonius ziekenhuis heb je een zogenoemde afdeling genaamd moeder-baby-unit. Hier raakte de kinderen besmet met de huidaandoening. Op de moeder-baby-unit afdeling wordt je als moeder en kind behandeld, wanneer je door de zwangerschap of de geboorte psychiatrische klachten kreeg zoals postnatale depressie.

Oorzaak huidaandoening

De huidaandoening schurft heet officieel gezien scabiës. Het wordt veroorzaakt door schurftmijten en dit zijn kleine beestjes die je kunt vergelijken met spinnetjes. De kleine beestjes graven gangetjes in je huid en leggen daar vervolgens eitjes, waardoor je last krijgt van een allergische reactie op je huid. Je krijgt heel veel jeuk en vooral in de nacht heb je er veel last van. De huidaandoening is niet gevaarlijk, maar natuurlijk wel enorm vervelend en het is nog besmettelijk waardoor je het kunt doorgeven aan anderen.

De ouders bestrijden de schurft met pillen en zalf die ze voorgeschreven kregen, maar het blijft hardnekkig. Met schurftmijt is het ook van belang dat je alles goed blijft verschonen en wassen. Denk hierbij aan kleding, beddengoed en handdoeken.

Ondanks dat de aandoening niet levensbedreigend is, is de impact op de jonge moeders wel enorm groot en dat is ook begrijpelijk en terecht. “Het maakt mijn hele gezin kapot”, zegt een van hen. Al anderhalve maand probeert zij de besmettelijke ziekte uit haar huis te verdrijven, zonder resultaat. “Mijn andere kind durf ik ook niet meer te knuffelen, omdat ik bang ben om haar te besmetten.”

Communicatie gebrek

Er werd pas eind van de zomer meer bekend over deze uitbraak. Één van de moeders zegt ook dat haar zoon eigenlijk eerste instantie verkeerd werd gediagnosticeerd. Na twee maanden werd past vastgesteld dat het ging om schurft bij haar zoon, terwijl er al die tijd al klachten waren.

Een andere moeder zegt het volgende erover: “Ik hoorde het van andere moeders. Toen zat mijn eigen zoontje helemaal onder de uitslag en ben ik naar de dermatoloog gegaan, waar bleek dat hij schurft had.”

Verder zijn de moeders wel tevreden over de zorg tijdens de opname, maar na de besmettingen verdween de goede zorg. “Als ik bel krijg ik iemand van de afdeling aan de lijn, en als ik vraag om een psychiater of afdelingshoofd te spreken, beloven ze terug te bellen, en vervolgens hoor ik niets meer,” aldus een van hen.

Klachten besmetting

De ouders zijn toegelicht via een brief van het ziekenhuis, maar wel pas maanden later. Ze worden in de brief geadviseerd om zich preventief te laten behandelen, volgens RTL Nieuws hebben twee van de drie patiënten de brief niet eens ontvangen. Een van de moeder heeft een schadeclaim ingediend voor de kosten die zijn gemaakt en voor de psychische schade die opgelopen is. Een andere moeder, van wie het zoontje nog steeds veel last heeft van de ziekte, wil vooral dat haar kind geneest: “​​Ik wil dat mijn zoontje onder toezicht van een arts wordt behandeld in het ziekenhuis, zodat ik zeker weet dat de aandoening verdwijnt.”

Meer uitbraken

Schurftuitbraken komen de afgelopen jaren steeds vaker en regelmatig voor en dan vooral in de studentensteden. Toch komen de uitbraken ook veel voor in de ziekenhuizen. Vorig jaar waren het een aantal patiënten en medewerkers in het Emmen ziekenhuis. In 2018 heeft het Juliana Kinderziekenhuis in Den Haag maatregelen genomen na besmetting van een medewerker.

Bron: rtlnieuws.nl