Kan een vrouwelijk orgasme bijdragen aan de bevruchting?
Wil je zwanger worden? Dan zou je denken dat het van belang is om vaak te vrijen en dat een orgasme bij je partner noodzakelijk is. Toch is dit anders, want er is een verband tussen het krijgen van een orgasme als vrouw en een snellere bevruchting.
Maar hoe zit die precies en wat moet je dan doen?
Kans op zwangerschap vergroten
Vaak wordt er gedacht dat je veel seks moet hebben om sneller zwanger te worden, maar dit klopt dus totaal niet. Het is juist belangrijk hoe de kwaliteit van het sperma is en dit wordt minder als een man vaak klaarkomt. Meerdere keren op een dag seks hebben is dus helemaal niet nodig om zwanger te raken. Het is beter om iedere dag twee à drie keer te vrijen, waarbij jullie beide klaarkomen. Vooral de kwaliteit van de seks is belangrijk voor een succesvolle bevruchting van de eicel.
Orgasme en zwanger worden
Voor zowel de man als de vrouw is het beter als jullie beide erg opgewonden zijn, want de kwaliteit van de zaad is dan een stuk beter. Als de vrouw vochtig is, dan kunnen de cellen zich ook goed naar de eicel bewegen. Naast dat het een stuk leuker is voor de vrouw als ze een orgasme krijgt, kan het ook helpen bij de bevruchting. Klaarkomen vergroot namelijk de kans om als vrouw zwanger te worden. De spieren trekken tijdens en na het het orgasme samen in de vagina en baarmoeder. Ze duwen ook al het ware de zaadcellen van de man dieper in de baarmoederhals, om zich vervolgens richting de eileiders te begeven. Een orgasme zorgt er dus eigenlijk voor dat de zaadcellen in de juiste richting worden geduwd.
Het is wel belangrijk dat je na het klaarkomen nog even blijft liggen voor tien minuten zodat het sperma er niet uit kan glijden. Als het eenmaal in de eileider is gekomen, dan kunnen de cellen nog voor zo’n vijf dagen overleven. Er is dan geen angst nodig als je vervolgens een paar dagen geen seks hebt gehad en je eisprong er aankomt. Dit is omdat de zaadcellen daar nog wel even blijven zitten.
Seks tijdens eisprong
Het is belangrijk om net voor je eisprong seks te hebben als je zwanger probeert te worden. Deze eisprong vindt plaats twee weken voor je menstruatie. Als je een regelmatige cyclus hebt, dan kun je heel makkelijk uitreken rond welke dagen je eisprong plaats zal vinden. Wanneer je een cyclus van 28 dagen hebt, dan moet je twee weken verder gaan tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat je altijd seks moet hebben tijdens de vruchtbare dagen rond de eisprong. Als je regelmatig seks met elkaar hebt, ook op minder vruchtbare dagen, dan houdt dit je immuunsysteem alert om mogelijk ook zwanger te worden.
Berekenen van je ovulatie
Het kan moeilijk zijn om uit te rekenen wanneer je eisprong plaatsvindt als je een onregelmatige cyclus hebt. Een ovulatietest kan daarom ook helpen om dit moment vast te stellen. Een ovulatietest kun je bij de drogist en in de apotheek kopen. Maar je kunt ook zelf controleren hoe je baarmoederhalsslijm of cervixslijm aanvoelt. Dit omdat je slijm natter, gladder en wat elastischer is dan normaal tijdens je ovulatie. Het is een natuurlijke glijmiddel om te helpen een stuk makkelijker seks te hebben, dit komt door het natte slijm.
Houdingen om zwanger te worden
Diepe penetratie is belangrijk als je zwanger probeert te worden, want op die manier komt het sperma dieper in de baarmoederhals terecht dan bij oppervlakkige penetratie. De volgende houdingen kunnen hierbij helpen:
Op z’n hondjes: bij deze houding zit je op handen en knieën voor je partner. Hierdoor kun je ver naar voren buigen en dit zorgt ervoor dat je partner dieper naar binnen kan glijden.
Missionaris: dit is een bekende houding voor de meeste mensen. Je ligt dan met je parner bovenop je en je houdt je benen omhoog. Het sperma glijdt er niet uit, omdat je je benen omhoog hebt en daardoor kunnen de zaadcellen zich begeven naar je eicellen.
Lepeltje-lepeltje: met deze houding ga je op je zij liggen met je rug naar je partner toe. Hierbij is diepe penetratie ook mogelijk.
Blijven proberen
Soms kan zwanger worden heel snel gaan, maar bij sommige vrouwen kan het maanden duren. Het is dan ook belangrijk om te blijven proberen, erover te praten en elkaar vooral te steunen. Het kan zijn dat je je demotiverend voelt, maar houd in je achterhoofd dat je iedere maand slechts vijftien procent kans hebt om zwanger te raken. Je kunt altijd langs de gynaecoloog of huisarts als je twijfels hebt, of als je zeker wil weten dat er niets mis is. Maar blijf vooral proberen en geef ook niet meteen op.