Is een dwarsligging gevaarlijk als je bevalling begint?

19.10.2022 08:45

Als je tijdens je zwangerschap te maken hebt met een dwarsligging, dan ligt je baby dwars in je buik. Normaal gesproken zou je baby in de lengte indalen. Maar is een dwarsligging dan ook gevaarlijk als je bevalling begint?

De baarmoeder ligt in de lengte van je buik, waardoor baby’s ook automatisch zo gaat liggen aan het einde van je zwangerschap. De achterhoofdsligging komt dan ook bijna altijd voor, dan ligt het hoofdje van je baby naar benden. Bij 4% van de baby’s is dit anders, dan ligt de de baby met de stuit of voeten naar beneden. Minder dan een half procent van de baby’s komt terecht in een dwarsligging, en een vaginale bevalling is dan ook niet meer mogelijk. Er zal dan een keizersnede plaatsvinden, maar alleen als er niks meer aan gedaan kan worden.

Oorzaak

Sommige vrouwen hebben al eerder kinderen gehad. Als dit er al vier of meer zijn, dan is de kans op een dwarsligging groter. Of als je een meerlingzwangerschap hebt gehad, dus je hebt bijvoorbeeld een twee- of drieling gekregen. Een oorzaak van een dwarsligging kan zijn dat de placenta voor de bekken ligt of dat je bekken te nauw is.

LEES OOK: Dit zijn de eerste tekenen dat de bevalling begint

Wat doen bij een dwarsligging?

Er zal een echo gemaakt moeten worden als de dwarsligging is vastgesteld aan het einde van je zwangerschap. Ze gaan met behulp van de echo kijken of er een oorzaak is waarom je baby zo ligt. Verder kijken ze of de mogelijk er is om je baby te laten draaien. Soms kan het zo zijn dat er helemaal geen oorzaak te vinden is, dan moet er toch iets anders gedaan worden. De gynaecoloog of getrainde verloskundige proberen je baby dan te gaan draaien met de handen na de 36 weken. Dit wordt ook altijd gedaan als je baby in de stuitligging ligt, dan is je baby alleen al half gedraaid. Je baby zou eigenlijk in de achterhoofdsligging moeten liggen, maar helaas is het niet altijd mogelijk om je baby in die ligging te krijgen als je baby al in de dwarsligging ligt.

Is een bevalling met een dwarsligging gevaarlijk?

Als je te maken hebt met een dwarsligging is er een risico dat je navelsteng gaat uitzakken wanneer je vliezen gaan breken. Het is daarom belangrijk om meteen te gaan liggen, dan kan dit voorkomen worden. Maar is een dwarsligging dan nog gevaarlijk tijdens je bevalling? In principe is het niet gevaarlijk, maar als er niks aan gedaan kan worden is een keizersnede noodzakelijk.

Bron: 24baby.nl