Is 7 jaar te oud om samen te douchen met je kind?

02.11.2022 15:13

Samen douchen met je kind: veel ouders vinden dit nog fijn. Maar toch is er ergens een grens, er komt een leeftijd dat dit niet meer kan en nodig is. Maar vanaf welke leeftijd kun je beter niet meer samen douchen met je kind? En waar moet je rekening mee houden?

Tot de leeftijd van zeven jaar? Of is dit al te oud? Moeder Lilan en haar man vragen zich af of het nog kan op die leeftijd.

Samen douchen met je kind

Moeder Lilan zegt tegen RTL Nieuws het volgende over samen douchen: “Ik douche zeer geregeld samen met onze dochter en ook mijn man doet dit nog. Laatst zei mijn schoonzus dat ze dat heel raar en ongepast vindt, zeker van mijn man. Ik vind dat ze zich aanstelt, maar toch blijft haar opmerking door mijn hoofd spoken. Moeten we stoppen met het gezamenlijk douchen?”

Annelies Bobeldijk van WOW! Opvoedcoaching zegt het volgende: “Dat deze schoonzus het ongepast vindt, ligt aan haar en moet dus ook bij haar blijven. Tot wanneer beide partijen zich er oké bij voelen kan er samen gedoucht worden.”

“Misschien kan het voor je kind onprettig voelen tegen de tijd dat haar lichaam gaat veranderen. Vraag tegen die tijd nog eens open en eerlijk aan haar of ze het samen douchen nog wel fijn vindt. Soms vinden kinderen het lastig om iets te zeggen over een gewoonte – zoals samen douchen. Dus maak dit thema bespreekbaar.”

Vanaf welke leeftijd kan dit niet meer?

Annelies Bobeldijk zegt: “Laat je niets opdringen. Een meisje van zeven is ook nog gewoon een kind, dus hou haar ook een kind en maak er niet meer van. De maatschappij van nu seksualiseert dingen die eigenlijk heel normaal zijn. Soms hoor ik over ouders die douchen met een onderbroek aan als hun kind erbij is. Doe even normaal, denk ik dan.”

Er is geen exact antwoord op de vraag vanaf welke leeftijd je niet meer kunt samen douchen met je kind, soms is het gewoon lastig te zeggen. Er is gewoon geen vaste leeftijd om ermee te stoppen. Sommige gezinnen stoppen vanaf twee of drie jaar, en andere gezinnen gaan weer door tot de pubertijd. Het verschilt dus heel erg per gezin. Er zijn twee signalen die misschien kunnen aangeven wanneer je er beter mee kunt stoppen.

1. Wanneer het raar begint te voelen

Er komt een leeftijd dat je jezelf gaat afvragen of je nog samen kunt douchen met je kind. Wanneer dit al raar begint te voelen is het eigenlijk al een signaal om er misschien mee te stoppen. Het is een kwestie van aanvoelen of je kind zich er nog comfortabel bij voelt. Luister goed naar je eigen gevoel.

2. Wanneer je merkt dat je kind meer privacy wil

Je kind kan uiteindelijk signalen afgeven dat hij of zij er geen behoefte meer aan heeft. Misschien doet je kind plotseling de badkamer opslot bij het omkleden, wat hij of zij eerst nooit deed. Er is dan een kans dat je kind toch meer privacy wilt. Je kunt dan ook het beste vragen wat je kind wilt. Respecteer de keuze van privacy als je kind dit nodig heeft en wilt.

Bron: rtlnieuws.nl