Let op: in dit geval kan het inbakeren van je baby erg gevaarlijk zijn

23.11.2022 15:01

Inbakeren is als je je baby inwikkelt in een doek of speciale zak, van de schouders tot aan de voetjes. Dit kan een hulpmiddel zijn als je baby veel huilt of slecht slaapt. Het inbakeren doe je bij een leeftijd van ongeveer drie weken tot zes maanden. Maar wanneer kan inbakeren gevaarlijk zijn voor je baby? 

Hoe pak je het allemaal aan omtrent inbakeren?

Wanneer je baby inbakeren?

Het inbakeren van je pasgeboren baby doe je als ze prikbaar zijn, onrustig slaapt of veel huilt. Het kan helpen om je baby rustiger te laten slapen. Je baby heeft zo jong nog geen goede controle over de armpjes en beentjes, waardoor ze zichzelf op die manier wakker kunnen houden. Wanneer je je baby gaat inbakeren, kan die zich nog moeilijk bewegen en daardoor makkelijker in slaap komen.

Het is wel belangrijk om te letten of je het op een veilige manier doet, dus vraag altijd hulp aan een arts of verloskundige. En het is ook belangrijk om te realiseren dat inbakeren nooit de oplossing is om een gezond slaapritme te krijgen, het kan je baby alleen op weg helpen. Het is ook een tijdelijk hulpmiddel, die je in de kraamtijd  beter achterwege kunt laten.

Wanneer inbakeren gevaarlijk?

Als je je baby te strak, te slap of te dik gaat inbakeren, dan kan het gevaarlijk zijn. Ook wanneer je de benen van je baby op de verkeerde manier gaat inbakeren, dan kan het zorgen voor een heupafwijking of problemen bij de motorische ontwikkeling. Het is heel belangrijk dat je baby de beentjes gewoon kan bewegen, zodat de heupjes goed kunnen ontwikkelen. Inbakeren kan gevaarlijk zijn zodra je baby kan omrollen. Tussen de 4 en 6 maanden leert een baby omrollen. Je moet dan per direct stoppen met inbakeren.

Hoe veilig inbakeren?

Als je een doek gebruikt bij het inbakeren van je baby, wikkel dan de baby wat losser. Er moet genoeg ruimte zijn voor je baby, zodat ze de benen kunnen strekken en spreiden naar de zogenoemde ‘kikkerstand’. Voor de ontwikkeling van de heupen is dit enorm belangrijk. Bij de armen van je baby mag het wel wel wat stakker zitten. Maar toch kan het per baby verschillen, sommige kinderen vinden het namelijk fijner als een armpje los is. Dit zodat ze op hun handje kunnen zuigen tijdens het slapen. Kijk gewoon goed naar wat je baby prettig vindt en hoe hij of zij het rustigst slaapt.

Tip: als je je baby strak instopt in het beddengoed, dan heeft dit dezelfde gevolgen als inbakeren. Ingebakerd slapen op de buik is nooit veilig.

Bron: consumentenbond.nl