Huid-op-huid contact van baby en moeder heeft 20 jaar later nog voordelen
Niets zo fijn als met je baby knuffelen: en net na de geboorte huid-op-huid contact hebben is een magisch moment voor een moeder.
Die eerste echte momenten samen nadat je al die maanden uit hebt gekeken naar de geboorte van je baby.
Het is iets wat je niet uit kunt leggen, maar moet voelen. Huid-op-huid contact wordt door verplegers en kraamzorg al jaren aangeraden, omdat het zou zorgen voor een veilige hechting van het kind aan de moeder. Maar er is nu meer onderzoek gedaan, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Pediatrics. Baby’s die in de eerste fase van hun leven vaak met blote huid op de huid van hun moeder lagen, bleken 20 jaar later daar nog profijt van te hebben.
Ze zouden namelijk een hoger IQ hebben dan gemiddeld en het beter doen op school. Hun hersenen zouden beter en sneller ontwikkeld zijn, omdat ze zich hierdoor veilig en geliefd voelen. Ook zouden ze beter gedrag hebben en minder vaak depressief zijn of in de problemen komen met drank en drugs. Zeker bij te vroeg geboren kinderen is het aan te raden om veel te knuffelen en je kindje lekker op de borst te leggen. En niets is zo fijn als dat, dus waarom niet?
Bron: Motherly