Heeft jouw kind last van pseudokroep? Dit kun je beter niet doen

26.01.2023 15:12

Over het algemeen is het onschuldig, maar het kan wel even schrikken zijn. Pseudokroep, een ontstoken keel. Veel baby’s hebben hier ’s avonds of ’s nachts last van.

Wat kun je het best doen als jouw kind last heeft van pseudokroep?

Stevige blafhoest

Laryngitis subglottica, of te wel pseudokroep, kan zorgen voor benauwdheid en een stevige blafhoest. Dit komt doordat de bovenste luchtwegen van je kindje zijn ontstoken. Deze ontsteking komt door een virus waardoor het slijmlies van de stembanden en de binnenkant van het strottenhoofd opzwellen. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar, het komt vaker voor bij jongens dan bij meisjes. De hoest komt in aanvallen en kan soms heel heftig klinken en er eng uitzien. Toch is het in de meeste gevallen onschuldig en is er geen reden voor paniek.

Pseudokroep of kroep?

Pseudokroep en kroep klinkt misschien hetzelfde, maar dat is het niet. Kroep komt namelijk door een bacterie, de difterie-bacterie. Ook bij kroep ontstaat er een ontsteking met heftige pijn in de keel en longen. Gelukkig komt dit in Nederland bijna niet meer voor omdat de meeste mensen ervoor zijn ingeënt. Pseudokroep ontstaat dus door een virus. Dit virus zit in de neus en de keel en komt ook vaak voor bij volwassenen tijdens een reguliere neusverkoudheid. Doordat kinderen nauwe luchtwegen hebben, ontstaat er een zwelling. De lucht komt er dan moeilijker langs en ademhalen is moeilijker.

Wat moet je doen?

Hoe vervelend het ook is, er is niet veel te doen tegen pseudokroep. Meestal gaat het vanzelf weer over. Als je kind echt heel benauwd is kan de dokter een ontstekingsremmend medicijn geven. Verder is het handig om rustig te blijven. Als je in de stress raakt kan je kindje schrikken van jouw reactie. Laat je kind zelf kiezen welke houding het meest comfortabel is. Je baby voelt zelf aan wanneer hij het minst benauwd is. Verder kan thee met honing helpen voor het verzachten van de keel. Spoed: bel direct de huisarts of huisartsenpost als je kind benauwd blijft en de adviezen niet helpen, of als je kind suf wordt of juist heel onrustig.

Wat je vooral niet moet doen

  • Soms helpt warme, vochtige lucht om minder te hoesten: je kunt dan bij een warme douche gaan staan met je kleine en gaan stomen. Ga bijvoorbeeld met je kind in de badkamer zitten met de deur dicht en zet 10 tot 20 minuten de warme douche aan. Of ga 20 tot 30 minuten met je kind in bad zitten. Er is geen bewijs dat de warme, vochtige lucht helpt bij pseudokroep, maar het kan al veel rust geven om dit te doen en je kind en jezelf ook kalmer maken.
  • Toch is er een gevaar: stoom nooit bij een speciale keukenkraan met kokend water (zoals een cooker). Dat water is te heet en je kind kan zich verbranden – en verder is er nog iets om op te letten met stomen. Gebruik geen menthol bij het stomen. Dit kan de klachten juist erger maken. Het lijkt soms een goed idee of juist sneller te werken, maar dat is niet zo.

Bron: 24baby.nl