Dit ‘gezonde’ product mogen kinderen eigenlijk pas eten als ze 5 jaar zijn

15.03.2024 09:17

Je denkt misschien slim te zijn door je kind gezonde dingen mee te geven naar de peuterspeelzaal of naar school. Maar sommige producten kunnen gevaarlijk zijn voor kinderen jonger dan vijf jaar.

En dat is met name iets heel gezonds: noten.

Hele noten, zoals pinda’s, walnoten of hazelnoten, kun je je kind beter niet geven als ze jonger zijn dan vijf. Dat komt omdat ze zich er in kunnen verslikken en noten moeilijk door te slikken zijn, dus dat kan onnodig gevaar opleveren. Als je je kind toch noten wilt geven, doe het dan in de gepureerde vorm of in hele kleine stukjes vermalen.

Pas vanaf vijf jaar

En er zijn meer voedingsmiddelen die jonge kinderen over het algemeen niet moeten eten vanwege het risico op verstikking:

  1. Hele noten en grote stukken rauwe groenten: Deze voedingsmiddelen kunnen moeilijk door jonge kinderen worden gekauwd en ingeslikt, wat verstikkingsgevaar kan veroorzaken. Het wordt aanbevolen om noten te vermalen tot een fijnere consistentie en groenten te snijden in kleine, hapklare stukjes.
  2. Harde snoepjes en zuurtjes: Deze kunnen gemakkelijk vast komen te zitten in de luchtwegen van jonge kinderen en verstikkingsgevaar veroorzaken. Het wordt aanbevolen om zachtere snacks te kiezen die gemakkelijker te kauwen en te slikken zijn.
  3. Grote stukken vlees: Grote stukken vlees, zoals hotdogs of stukken worst, kunnen moeilijk door jonge kinderen worden gekauwd en ingeslikt. Het wordt aanbevolen om vlees in kleinere stukjes te snijden of te malen om het risico op verstikking te verminderen.
  4. Kleine, harde voedingsmiddelen: Kleine, harde voedingsmiddelen zoals druiven, cherrytomatenen popcorn kunnen gemakkelijk in de keel van jonge kinderen blijven steken en verstikkingsgevaar veroorzaken. Het wordt aanbevolen om deze voedingsmiddelen te snijden in kleinere stukjes of te vermijden totdat het kind oud genoeg is om ze veilig te eten. Meestal kan dat allemaal vanaf ongeveer vijf jaar.