Duizenden kinderen in ziekenhuis door rotavirus: vooral gevaarlijk voor kinderen ónder de 2 jaar

29.12.2020 15:50

Kinderen onder de 2 jaar kunnen goed ziek worden van het rotavirus: een virus waar dankzij de coronatijd minder aandacht voor is. Maar het leidt tot duizenden ziekenhuisopnames onder kinderen en zelfs enkele sterfgevallen.

Het virus is bovendien erg besmettelijk en dus is het goed dat iedereen hier meer vanaf weet.

Vaccineren

Wat de symptomen zijn? Het rotavirus veroorzaakt een ernstige ontsteking aan de maag en aan de darmen. Een kind kan dus misselijk zijn, weinig eetlust hebben en een vreemde ontlasting krijgen. Dit alles gepaard met koorts en een ellendig gevoel, kan duiden op het rotavirus.

Al sinds 2006 is er een drinkvaccin op de markt dat kinderen zou beschermen, maar dat is nog steeds niet 1 van de standaardvaccinaties die jonge kinderen krijgen. In landen om Nederland heen krijgen peuters en kleuters dit vaccin wél al. Kinderartsen pleiten er nu extra hard voor om het rotavaccin snel op grote schaal te gaan toedienen in Nederland. Maar waarom dat nog niet is gebeurd? Het is een duur vaccin. Eén kind inenten kost de overheid namelijk 135 euro. En dus zijn ziekenhuiskosten lager voor die duizenden kinderen die per jaar worden opgenomen met deze klachten, dan elk kind in Nederland vaccineren.

Gevaarlijk

Andere dingen die handig zijn om te weten over het virus, volgens het RIVM:

  • Het virus komt vaak voor in Nederland. Bijna ieder kind maakt het voor het vijfde levensjaar een keer mee.
  • Elk jaar worden 3500 tot 5000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis: vooral kinderen tussen de 6 maanden en 2 jaar oud.
  • Het virus is erg besmettelijk. Het zit in de ontlasting van iemand die besmet is. De ziekte is besmettelijk vanaf het moment dat er ziekteverschijnselen zijn. De besmettelijkheid duurt ongeveer een week.
  • Kinderen die extra kwetsbaar zijn hebben een groter risico op een ernstig verloop van de ziekte. Bijvoorbeeld kinderen die te vroeg zijn geboren zijn of een te laag geboortegewicht hebben. Van deze groep overlijden jaarlijks ongeveer zes kinderen.
Bron: RIVM, RTL Nieuws