Deze 3 gezonde groenten mag je je baby jonger dan één jaar beslist niet geven

Als ouder wil je je baby natuurlijk het allerbeste geven en gezond eten hoort daar vanaf het begin bij. Zodra je begint met de eerste hapjes, is het verleidelijk om lekker veel groenten te proberen. Maar wist je dat niet álle groenten veilig zijn voor baby’s jonger dan één jaar?
Sommige groenten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor jonge baby’s. Hier zijn de 3 groenten die je vóór de eerste verjaardag beter kunt vermijden — en waarom.
1. Spinazie (en ook: rode biet, postelein en andijvie)
Waarom niet?
Deze groenten bevatten relatief veel nitraat. Nitraat is op zich niet giftig, maar het kan in het lichaam worden omgezet in nitriet — en dát is wél schadelijk voor jonge baby’s. Nitriet kan de zuurstofopname in het bloed verminderen (het zogenaamde blue baby syndrome).
Vanaf wanneer wél?
Na 1 jaar is het risico op schade veel kleiner en kun je deze groenten wél geven — met mate. Als je het toch eerder wil geven: gebruik altijd verse groenten, kook ze direct en bewaar het niet te lang.
2. Rauwkost zoals komkommer en worteltjes
Waarom niet?
Het verteringssysteem van baby’s is nog volop in ontwikkeling. Rauwe groenten zoals wortels, komkommer of paprika zijn moeilijk te verteren én kunnen een risico vormen voor verstikking.
Wat dan wel?
Gekookte of gestoomde groenten zijn perfect. Denk aan zachtgekookte bloemkool, broccoli of wortel. Maak het fijn met een vork of pureer het, afhankelijk van de leeftijd van je baby.
3. Champignons (en andere paddenstoelen)
Waarom niet?
Paddenstoelen bevatten stoffen die baby’s nog niet goed kunnen verwerken, en ze zijn gevoelig voor verontreiniging met bacteriën of zware metalen uit de bodem. Daarnaast zijn ze relatief zwaar op de maag voor zo’n kleintje.
Vanaf wanneer wél?
Na 1 jaar kun je af en toe wat gare champignon aanbieden, goed gebakken en in kleine stukjes. Maar het blijft een ‘soms’-groente voor kinderen. Er zitten ook niet veel vitamines in, dus ze zijn voor kinderen niet zo belangrijk.
Het is logisch dat je onzeker bent over wat je wel en niet mag geven. Gelukkig is er veel dat je wél kunt doen: wortel, pompoen, courgette, bloemkool, broccoli en zoete aardappel zijn geweldige eerste groenten. Kies voor zacht, goed gekookt en begin altijd met kleine beetjes.
Heb je twijfels? Overleg gerust met het consultatiebureau of een kinderdiëtist. Elk kind is anders en veiligheid gaat altijd voor.