Dit gebeurt er in week 1 van je zwangerschap met jou én je baby
Prachtig als je ontdekt dat je zwanger bent, gefeliciteerd. Maar meestal als je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, ben je al even onderweg.
Want dan zit je meestal al rond de 4-5 weken zwangerschap. Je eerste trimester begint stiekem al eerder en je krijgt een paar weken zomaar cadeau. De eerste week, wat gebeurt er dan eigenlijk met jou en je kind?
Week 1 van je zwangerschap
Moeder: De eerste week krijg je cadeau. Dit is de dag dat je menstruatie begint, het begin van je nieuwe cyclus. Omdat je zo de uitgerekende datum kunt berekenen, omdat je vaak precies weet op welke dag je voor het laatst ongesteld werd, worden de 40 weken van een gemiddelde zwangerschap geteld vanaf deze eerste week. Maar je baby moet nog verwekt worden. Aan het eind van deze week komt er een rijpe eicel uit je eierstokken die klaar is om bevrucht te worden.
Baby: Je baby bestaat eigenlijk nog uit een eicel die nog bevrucht moet worden door een zaadcel. Een eicel bestaat uit de volgende delen: De celkern. In het binnenste van de eicel zitten 23 chromosomen (inclusief een X-chromosoom) opgeslagen. Dit zijn strengen DNA die erfelijke informatie bevatten. Weet een zaadcel door te dringen in de celkern? Dan komen de chromosomen van eicel en zaadcel samen en ontstaat er een vruchtje met 46 chromosomen. Celvloeistof. Rond de celkern zit vloeistof. Deze voeding voorziet de eicel van energie. Beschermlaag. Rond een eicel zit een beschermende laag (de zona pellucida). Wanneer een zaadcel deze laag bereikt, scheidt hij een stofje uit om deze laag te kunnen doorboren. Als dat lukt, wordt de zona pellucida ondoordringbaar. Dit voorkomt dat meerdere zaadcellen kunnen samensmelten met de eicel. Laag voedingscellen. Na de eisprong hecht een laag voedingscellen (de corona radiata) zich vast aan de beschermende laag. Deze cellen geven de eicel voedingsstoffen.
Fruit: Je baby is zo groot als een… Zoutkorrel