Bijzondere zwangerschap: vrouw bevalt twee keer van hetzelfde kind

30.12.2022 11:21

Sommige zwangerschappen zijn zo bijzonder, dat ze wereldnieuws zijn. Zo ook die van Jaiden uit Amerika. Ze bevalt straks voor de tweede keer van dezelfde zoon.

Jaiden ontdekte in haar zwangerschap dat haar zoon een open ruggetje had. Artsen vertelden dat er ‘geen hoop’ voor haar kindje was en dat de baby hersendood ter wereld zou komen. Maar daar liet ze het niet bij zitten: ze ging op zoek naar andere artsen die haar konden helpen met een intense ingreep.

Artsen voerden via een keizersnee een operatie uit aan de open rug van het ongeboren kind, maar om geboren te worden, was het eigenlijk nog te vroeg. Ze haalden hem daarom uit haar buik. Daarna ging haar zoon voor de resterende elf weken van de zwangerschap terug de baarmoeder in. Twee keer een bevalling, dus. Een heftige operatie, maar waarschijnlijk is alles goed gegaan.

Eerste keer in Nederland

Bij een baby met een open rug is iets vroeg in de zwangerschap niet goed gegaan met het sluiten van de rug. De wervels sluiten niet goed en de functie van het ruggenmerg werkt dan niet goed. Dat zorgt voor problemen met lopen en klachten aan de blaas en darmen. Een kind kan dan een rolstoel nodig hebben of scheefgroei krijgen aan de rug.

Gelukkig is er in Amerika iets aan te doen wat een grote kans op genezing geeft. 100% zekerheid dat een kind geen last zal krijgen van de rug is niet gegarandeerd, maar het is beter dan niets doen. In Nederland worden zulke operaties tijdens een zwangerschap nog niet uitgevoerd. “Momenteel opereren we zo snel mogelijk na de geboorte. Maar uit onderzoek blijkt dat het sluiten van de rug tijdens de zwangerschap voordelen heeft voor het kind’’, aldus kinderneurochirurg Jochem Spoor van het Sophia Kinderziekenhuis. Artsen zijn er in ons land mee bezig om ook zulke operaties mogelijk te maken: eind 2022 hopen gynaecologen in Rotterdam de eerste prenatale rugoperatie uit te kunnen voeren.

Op TikTok doet de moeder haar verhaal:

@jaiden.ashlea Reply to @alexxhailey open fetal surgery explained ♥️ sorry i look so rough I’m still on the hospital! #openfetalsurgery #spinabifida #fetalsurgery #LENOVOJUSTBEYOU ♬ original sound – Jaiden Ashlea