Baby’s met een bovengemiddeld geboortegewicht zijn vaak heel slim

07.06.2021 10:55

Heb je een baby op de wereld gezet die meer dan 3500 gram woog bij de geboorte? Dan mag je erg blij zijn. Want baby’s met een bovengemiddeld geboortegewicht zouden op latere leeftijd namelijk slimmer zijn.

Kijk, toch nog een voordeel aan dat flinke persen.

Slimmerik

Een grotere baby krijgen heeft zeker voordelen: uit onderzoek blijkt dat kinderen die zwaar waren bij de geboorte, al op de basisschool betere cijfers halen. Dit komt waarschijnlijk doordat zware baby’s langer in de baarmoeder hebben gezeten. Hierdoor zouden hun hersenen beter ontwikkeld zijn en ja, dat komt het IQ wel ten goede. Natuurlijk is het ook niet zo dat kinderen die klein zijn bij de geboorte het automatisch ook slechter doen op school, maar een bovengemiddeld geboortegewicht kan zeker geen kwaad voor de intelligentie.

 

Lees ook
Dit zijn de 5 manieren om je baby al vóór de geboorte slimmer te maken

Grote baby?

Een grote zwangere buik hoeft helemaal niet te betekenen dat je ook een grote baby krijgt: je kunt ook gewoon veel vruchtwater met je mee dragen. En wat is nou precies ‘groot’? Een gemiddelde baby weegt in Nederland bij de geboorte rond de 3500 gram, maar er wordt van een normaal geboortegewicht gesproken als een baby tussen de 2500 en de 4000 gram weegt. Is je baby bij de geboorte zwaarder dan 4000 gram, dan spreken we van foetale macrosomie. Er is ook nog een verschil tussen meisjes en jongens. Meisjes hebben in Nederland een gemiddeld geboortegewicht van 3290 gram. Jongens zijn gemiddeld 120 gram zwaarder, namelijk 3410 gram.

Bron: CJG