5 serieuze tekenen dat je baby te koud of zelfs onderkoeld is

03.03.2023 08:37

De lente mag dan in de lucht hangen: het is verder gewoon koud. Uit de wind in het zonnetje mét winterjas doet aan skivakanties denken, maar hoe lekker dat ook is voor ons – voor onze baby’s is dat echt nog te koud. Hoe herken je of je baby koud of onderkoeld is?

Lees ook: Deze 3 sterrenbeelden hebben een grote hekel aan de winter

5 tekenen dat je baby koud of onderkoeld is

  1. De huid
    Heeft je kleintje een blekere huid dan normaal? Dan kan dit een teken zijn van onderkoeling. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar zeker als de baby slaperiger is dan anders en minder goed reageert, kan het zijn dat-ie heel koud is.
  2. Onrustig gedrag
    Ook onrustig of ander gedrag dan anders kan wijzen op kou of zelfs onderkoeling. Dit kan natuurlijk wijzen op van alles: honger, buikkrampjes, vermoeidheid, maar als je zeker weet dat niks van dit alles aan de hand is, kan het de temperatuur zijn.
  1. Koude handen en voeten
    Dit weet je waarschijnlijk wel van jezelf: als je koude handen en voeten hebt, is je hele lichaam koud. Voor een baby geldt dit natuurlijk ook – koude handjes en voetjes? Dan is-ie helemaal koud. Het is in dit geval altijd goed om te controleren of z’n rug en nek wel warm zijn, anders moet je de baby echt een extra laagje aantrekken.
  2. Stille baby
    Als je je baby leert kennen, weet je wat ‘gewoon moe’ en ‘anders moe’ is. Is dat laatste het geval? Dan kan het zijn dat je kleintje onderkoeld is. Als hij amper beweegt en heel slaperig is, is het belangrijk dat je snel huidcontact maakt met je kleintje en een deken om hem heen doet.
  3. Niezen
    Ja, niezen kan natuurlijk door een stofje komen, maar niezen kan ook betekenen dat je kleintje het koud heeft. Klinkt vreemd, dat zijn we met je eens. Maar niezen houdt verband met het deel in de hersenen dat ook de lichaamstemperatuur regelt. Daarom niest een baby ook vaak als-ie verschoont wordt.

Kleding voor je baby als het koud is

Natuurlijk, mensen zeggen ‘gebruik je gezonde verstand’ bij het aankleden van je kleintje, maar het is soms gewoon fijn om even wat tips op een rijtje te zien. Als het echt koud is, is het verstandig wollen kleding als onderlaag te gebruiken. Zo houdt jouw kleintje zijn warmte lekker vast. Verder: laagjes – laagjes – laagjes. Makkelijk aan en uit te trekken én lekker warm. Wel zo fijn dat je kleintje ook kan acclimatiseren als je ergens een koffie gaat drinken. Ligt je kleintje lekker in de wagen? Dan doe je er goed aan daar een dekentje overheen te leggen. In de draagzak wordt-ie warmer van jouw eigen lichaamswarmte. En als laatste: dat gezonde verstand is toch wel handig om te gebruiken. Staat er een wandeling met een vriendin op de planning, maar vriest het en is de wind ijzig koud? Vraag dan maar of ze bij jou thuis een kop thee komt drinken.

Lees ook: Kan ik mijn baby alleen thuis laten in zijn bedje als ik mijn oudere kind uit school haal?