Ongeveer 15 procent van de vrouwen is tijdens haar zwangerschap depressief

01.02.2020 09:04

Een zwangerschap is niet voor iedereen een roze wolk. Sommige vrouwen vinden het erg zwaar om negen maanden lang een kind te dragen.

Volgens wetenschappelijk onderzoek zijn dan ook tussen de 10 en 15 procent van alle zwangere vrouwen, depressief. Ze hebben in ieder geval symptomen van een depressie, zoals erge huilbuien, niet uit bed willen komen, nergens meer plezier uit halen en de toekomst somber inzien.

Toch nemen de laatste jaren steeds minder zwangere vrouwen antidepressiva. Van de 1,2 miljoen zwangerschappen in de afgelopen jaren, kregen 30.000 vrouwen antidepressiva. Over het algemeen kun je dit veilig slikken in de zwangerschap, maar onderzoekers zijn toch bezig met het kijken wat voor effect dit heeft op een ongeboren kind. Toch stellen artsen dat ‘het niet altijd de beste oplossing is om geen medicijnen te nemen als je je erg somber voelt’.

Onderzoeker Jakob Christensen: “Een depressie kan ook nog erger worden als het kind eenmaal is geboren. En als je dit niet behandelt, dan heeft dat nog vervelendere gevolgen voor de band tussen moeder en kind.”

Volg ons @mamamagazinenl ook op Instagram! 

Bron: Science Daily