Vanaf dit moment in je zwangerschap zou je je baby moeten voelen bewegen

22.10.2020 08:12

Je baby groeit met de week en dat is een ontzettend speciaal gevoel. Maar vanaf wanneer voel jij als moeder nu je baby bewegen in je buik?

De meeste vrouwen voelen hun baby voor het eerst bewegen tussen de 16 en 20 weken zwangerschap. Als je al eerder zwanger bent geweest, kan het zijn dat je het nog eerder voelt.

Plop

Meestal herken je de eerste kleine bewegingen niet: dat voelen als bubbels in je buik, darmkrampen of kleine plopjes. Toch is het het begin van het voelen van je baby. Vanaf 28 weken voel je je kindje echt draaien en herken je ook of het een hoofdje of voetje is. Je partner kan nu ook meevoelen op je buik. Je baby ontwikkelt vanaf 28 weken een patroon waarin het slaapt en wakker is. Slapen duurt meestal 20 tot 40 minuten. En soms voel je een uurtje wat minder bewegingen in je buik, maar veel langer slapen ongeboren baby’s nog niet. Als de placenta (moederkoek) aan de voorkant van de baarmoeder zit, kun je de baby tot 28 weken minder goed voelen.

Dus als je een hele dag vanaf 28 weken zwangerschap niets voelt, is het toch aan te raden om even goed op te letten. Voel je langer dan een dag niets in je buik gebeuren in deze fase van je zwangerschap, dan raden we aan om je huisarts even te bellen. Het is belangrijk dat je je baby regelmatig voelt, of hij of zij nu in stuit of in een hoofdligging ligt. Aan het einde van je zwangerschap voel je je baby vaak iets minder heftig schoppen of ronddraaien, omdat er simpelweg minder ruimte is.

Bron: De Gynaecoloog