Onderzoek wijst uit: zwangere vrouwen met COVID-19 besmetten ongeboren baby níet

05.10.2020 10:48

Omdat het coronavirus een relatief nieuw virus is dat wereldwijd wordt verspreid, wordt er momenteel veel onderzoek gedaan. Zo ook onder zwangere vrouwen.

Uit wetenschappelijke studies blijkt vooralsnog dat ongeboren baby’s veilig zitten in de buik van hun moeder.

Science says

Zelfs als de zwangere vrouw besmet raakt met het coronavirus, is de baby veilig. Het COVID-19 virus gaat niet door de placenta heen naar het kindje. Aan een studie deden 38 zwangere vrouwen mee die allemaal het coronavirus hadden. Na hun bevalling werden hun baby’s in de gaten gehouden, maar in geen enkel geval was er een baby ook besmet met het virus.

Miskraam

Er is nog meer goed nieuws voor zwangere vrouwen in deze tijd. Volgens het RIVM geldt het volgende: Als je zwanger bent, is de kans dat je besmet wordt met het nieuwe coronavirus niet groter of kleiner dan als je niet in verwachting bent. Er zijn ook geen aanwijzingen dat een COVID-19 besmetting een miskraam of aangeboren afwijking kan veroorzaken.

Koorts

Het enige waar je goed op moet letten als je zwanger bent, is of je hoge koorts krijgt. Dat kan wel gevaarlijk zijn voor een baby in de buik. Het RIVM: ‘De gevolgen van een infectie met COVID-19 lijken bij een zwangere vrouw niet anders voor het kind en de moeder te zijn dan bij andere infectieziekten die koorts veroorzaken. Hoge koorts kan weeën opwekken. Ben je zwanger en heb je hoge koorts? Neem dan contact op met de huisarts of de verloskundige. Ook als je twijfelt of vragen hebt, bel de huisarts of verloskundige.’

Bron: Silverchair