‘Ik dacht dat mijn zoon een grap maakte toen hij zei hoe iemand uit zijn klas heet’

21.03.2024 21:06

Een heel aparte naam is het zeker: deze vader dacht dat zijn zoon een grap maakte toen hij vertelde hoe er iemand heet uit zijn klas. ‘Papa, mag ik met Tiet spelen?’

‘Met wie?’. ‘Tiet!’. ‘Is dat een echte naam?’. En jawel, het blijkt te gaan om een echt gegeven naam. Zijn zoon maakte geen grap en sprak het ook niet verkeerd uit. Het is niet anders dan Tiet.

Hoe mensen bij zo’n naam komen? Dat is lastig te zeggen: de naam komt in ieder geval minder dan 5 keer voor in Nederland. Zeer zeldzaam, dus. En wel goedgekeurd door de burgerlijke stand. Over het algemeen is het verstandig om bij het kiezen van een voornaam voor een kind rekening te houden met culturele normen en waarden, en ervoor te zorgen dat de naam niet kwetsend of vernederend is voor het kind.

Het kan zijn dat de naam wordt verward met Ted: een populairdere jongensnaam. Die naam wordt sinds 1988 steeds vaker gekozen als voornaam: in 2017 werden er nog 42 jongens geboren die zo heten. “Ted” is een Engelse voornaam die oorspronkelijk een verkorting is van de naam “Edward” of “Theodore”. Het kan echter ook als een op zichzelf staande naam worden gebruikt. De naam “Ted” heeft geen specifieke betekenis, maar wordt vaak geassocieerd met eigenschappen zoals vriendelijkheid, vriendelijkheid en betrouwbaarheid. Teddy komt ook steeds vaker voor.