Ziekenhuizen vol kinderen met RS-virus: dit zijn de eerste symptomen

20.11.2023 15:30

Het is vroeg dit jaar: de piek rond het RS-virus. De ziekenhuizen liggen momenteel vol met baby’s en jonge kinderen die ernstige luchtwegproblemen hebben.

“Meestal ligt de piek van het infectieseizoen in december. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is het aantal infecties nu al twee keer zo hoog”, zegt kinderarts Lissy de Ridder, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK).

Kinderafdelingen en intensive cares liggen in heel het land vol. Bijna alle kinderen onder de twee jaar komen op enig moment met het virus in contact.

Klachten en symptomen

Het respiratoir syncytieel virus (RSV) is een veelvoorkomend virus dat de luchtwegen infecteert. Bij gezonde volwassenen veroorzaakt RSV meestal milde symptomen vergelijkbaar met een gewone verkoudheid, maar het kan ernstiger zijn bij baby’s en jonge kinderen. Hier zijn enkele van de eerste symptomen van een RSV-infectie bij kinderen:

  1. Loopneus en verstopte neus: Een verstopte neus en loopneus zijn vaak de eerste tekenen van een luchtweginfectie, waaronder die veroorzaakt door RSV.
  2. Niezen en hoesten: Kinderen met RSV kunnen beginnen met niezen en hoesten. De hoest kan geleidelijk verergeren.
  3. Koorts: Een verhoogde lichaamstemperatuur kan voorkomen. Niet alle kinderen met RSV hebben echter koorts.
  4. Lichte ademhalingsmoeilijkheden: Bij sommige kinderen kan RSV leiden tot milde ademhalingsmoeilijkheden, zoals sneller ademen dan normaal.
  5. Piepende ademhaling: Een piepende of gierende ademhaling kan voorkomen als gevolg van vernauwing van de luchtwegen.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van RSV-infectie bij baby’s ernstiger kunnen zijn dan bij oudere kinderen of volwassenen. In ernstige gevallen kan RSV leiden tot bronchiolitis (ontsteking van de kleine luchtwegen in de longen) en longontsteking. Jaarlijks belanden zo’n 150 tot 200 baby’s door het virus op de intensive care.