Wat is er bekend over de zeldzame bloedziekte die de dochter van Wendy van Dijk heeft?

12.06.2024 09:54

De 14-jarige dochter van Wendy van Dijk en haar man Erland Galjaard heeft een zeldzame bloedziekte. Hierdoor maakt ze zelf geen nieuwe bloedcellen aan en dat kan levensgevaarlijk zijn. Wendy vertelt vandaag op Instagram dat het beter met Lizzy gaat.

Maar het herstel ‘zal nog een lang traject worden’.

Boodschap aan Lizzy

“Met enorme opluchting kan ik delen dat het nu beter gaat met haar”, laat Van Dijk weten. “Haar volledige herstel is nog een lang traject, maar het grote gevaar is geweken.” Hierdoor gaat Wendy ook langzaamaan haar werkzaamheden weer oppakken.

‘We hebben als gezin een heftig halfjaar achter de rug.
Inmiddels weten jullie dat eind december onze wereld stil viel toen we te horen kregen dat onze lieve dochter Lizzy ernstig ziek bleek te zijn. Met enorme opluchting kan ik delen dat het nu beter gaat met haar. We kunnen niet genoeg uitdrukken in woorden hoe gelukkig en dankbaar we hier voor zijn en óók voor de steun en de liefdevolle berichten die we hebben mogen ontvangen.
Haar volledige herstel is nog een lang traject, maar het grote gevaar is geweken.En dat is een geschenk waar we elke dag met z’n allen van doordrongen zijn. Stap voor stap ga ik mijn werk weer oppakken en zondag ben ik te gast bij shownieuws om daar meer over te vertellen. Voor nu geniet ik vooral elke dag van ons samenzijn en ben ik onwaarschijnlijk trots op onze dochter! Wat een karakter, power en wilskracht ❤️ We houden zo van jou’, schrijft Wendy op Instagram.

Zeldzame bloedziekte treft gezin van Wendy van Dijk

De bloedziekte waarbij je lichaam geen nieuwe bloedcellen aanmaakt, staat bekend als aplastische anemie.

Aplastische anemie is een zeldzame, maar ernstige aandoening van het beenmerg, waarbij het beenmerg niet genoeg nieuwe bloedcellen aanmaakt. Dit treft alle soorten bloedcellen: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Hoe weet je of je dit hebt of dat je kind hier last van heeft?

De symptomen van aplastische anemie zijn het gevolg van een tekort aan de verschillende soorten bloedcellen:

  • Rode bloedcellen (anemie): Vermoeidheid, kortademigheid, bleke huid.
  • Witte bloedcellen (leukopenie): Verhoogde vatbaarheid voor infecties.
  • Bloedplaatjes (trombocytopenie): Gemakkelijk blauwe plekken, bloedingen, neusbloedingen.

De behandeling van aplastische anemie varieert afhankelijk van de ernst van de aandoening en de onderliggende oorzaak, en kan het volgende omvatten:

  1. Bloedtransfusies: Om de symptomen van bloedarmoede en bloedingen te behandelen.
  2. Beenmerg- of stamceltransplantatie: De meest effectieve behandeling voor ernstige gevallen, vooral bij jongere patiënten.
  3. Immunosuppressieve therapie: Medicijnen zoals cyclosporine en antithymocyte globuline (ATG) om het immuunsysteem te onderdrukken.
  4. Medicijnen om de aanmaak van bloedcellen te stimuleren: Zoals erythropoëtine of filgrastim.

Aplastische anemie is een ernstige aandoening die een vroege diagnose en behandeling vereist om complicaties te voorkomen en de overlevingskansen te verbeteren. Als je symptomen hebt die wijzen op deze aandoening, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Hoe Lizzy precies is behandeld, is niet bekend. We hopen dat ze zich snel weer helemaal de oude voelt. Beterschap, Lizzy!