Waarom je je kind niets te drinken moet geven als het zeep heeft gegeten

17.05.2020 07:53

Je let 3 tellen niet op en jawel, opeens zit er een stukje zeep in de mond van je kind. Het kan gevaarlijk zijn, dus als moeder kun je maar beter weten wat je moet doen in zo’n situatie.

Je baby of kind heeft bellenblaas, shampoo, afwasmiddel of zeep gedronken. Wat moet je doen?

Allereerst geldt: bij twijfel en paniek, bel altijd je huisarts om advies. Zeep of shampoo veroorzaakt een irritatie: de kans is groot dat je kind het heel vies vindt. Maar het kan gevaarlijk worden omdat zulke producten kunnen gaan schuimen, wat voor verstikking kan zorgen en een irritatie aan de luchtwegen kan geven. De checklist die je het beste kunt onthouden is als volgt:

  • Laat je kind nooit gelijk daarna iets drinken
  • Mond spoelen of reinigen met een washandje
  • Iets vettigs/ vets laten eten (boter, slagroom, stuk vette koek – of mayonaise of slagroom)
  • Arts raadplegen

Kortom: water of melk geven, kan juist het schuimen erger maken. Ook is het belangrijk dat je je kind niet laat braken. Maar geef dus zeker wel iets vets te eten: dat kan van alles zijn. Een klontje boter doet het werk al goed: door het vet slaan de moleculen neer en hierdoor wordt schuimvorming voorkomen. Als je kind begint te hoesten, dan bel je gelijk de dokter. Bewaar altijd de verpakking om te laten zien wat er is gebeurd. En maak je niet te veel zorgen: het overkomt alle moeders ooit eens.

Bron: Blij Gezond

De coolste items met slangenprint: