Kan het kwaad om dat ene wijntje te drinken terwijl je borstvoeding geeft?

16.10.2020 14:48

Je snapt zelf natuurlijk dat je niet oneindig wijn kunt drinken als je je baby nog borstvoeding geeft. Maar hoe zit het nu precies? Is het schadelijk voor je baby als je net na het voeden één glaasje neemt?

Officieel zit het zo.

Het kan net

Matig alcohol drinken als je borstvoeding geeft, heeft zover bekend in wetenschappelijke studies geen nadelig effect op je baby. Mocht je willen vermijden dat je baby alcohol binnenkrijgt, dan kun je vlak na het voeden dus één glas drinken. Na twee à drie uur is de alcohol dan weer volledig uit je bloed en je melk verdwenen. Drink je twee glazen wijn of bier of wat dan ook, dan moet je langer dan 3 uur wachten. En dat haal je in de eerste weken na je bevalling vaak niet met voeden.

Lees ook: Extreme misselijkheid in de zwangerschap is gelinkt aan depressie

Kolven maar

Als je een avond van plan bent los te gaan: kolf dan je melk af en gooi het weg. Het is simpel: je wilt niet het risico lopen dat je kind ook maar iets binnenkrijgt wat schadelijk kan zijn. Geef je baby vervolgens afgekolfde melk uit je voorraad of kies er voor om je baby flesvoeding te geven indien je voorraad niet groot genoeg is. En, als je een feestje hebt: let ook op met roken. Rook kan je melkproductie verminderen waardoor je kleintje ongemerkt misschien te weinig binnenkrijgt.

Bron: La Leche League