Wendy van Dijk stopt met werken vanwege zeldzame bloedziekte van dochter

21.01.2024 11:34

Wendy van Dijk haar dochter Lizzy (13) heeft een zeldzame ziekte. Daarom legt de presentatrice tijdelijk al haar werk neer.

Lizzy lijdt aan een zeldzame bloedziekte en is daarom heel kwetsbaar. Het gezin mag daarom niet te veel mensen zien.

“Haar lichaam maakt op dit moment zelf geen nieuwe bloedcellen meer aan. Daar zijn we natuurlijk enorm van geschrokken, maar we stellen ons positief op, Lizzy voorop, en zijn op dit moment samen met de artsen op zoek naar een passende oplossing”. Wendy stopt nu met werken voor de televisie.

Wanneer ze weer aan het werk gaat, weet ze niet. “Naast het feit dat mijn hoofd er nu natuurlijk niet naar staat, kom ik op opnamedagen met zoveel mensen in aanraking, dat kan nu simpelweg even niet. Alle ogen zijn nu even gericht op het herstel van onze lieve schat. Dat is nu het allerbelangrijkste. We hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt.” Wendy heeft nog een zoon, Sem. Die kreeg ze met haar ex Xander de Buisonjé.

Bloedziekte

Als het lichaam geen rode bloedcellen aanmaakt, kan dit wijzen op een ernstige aandoening. Een dergelijke aandoening staat bekend als aplastische anemie. Aplastische anemie is een zeldzame bloedziekte waarbij het beenmerg niet voldoende bloedcellen produceert, waaronder rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Mogelijke oorzaken van aplastische anemie zijn onder andere:

  1. Auto-immuunziekten: Het immuunsysteem kan de eigen gezonde cellen in het beenmerg aanvallen en vernietigen, wat leidt tot een verminderde productie van bloedcellen.
  2. Blootstelling aan toxische stoffen: Blootstelling aan bepaalde chemicaliën, straling of medicijnen kan het beenmerg beschadigen en de productie van bloedcellen remmen.
  3. Infecties: Sommige virale infecties, zoals het Epstein-Barr-virus, kunnen aplastische anemie veroorzaken.
  4. Genetische factoren: In sommige gevallen kan aplastische anemie worden veroorzaakt door genetische afwijkingen die de normale werking van het beenmerg beïnvloeden.

Symptomen van aplastische anemie kunnen zijn vermoeidheid, zwakte, bleekheid, frequente infecties en bloedingen. Het is belangrijk dat mensen met vermoedelijke symptomen van aplastische anemie onmiddellijk medische hulp zoeken. De diagnose wordt vaak gesteld door middel van bloedonderzoeken en een beenmergbiopsie.