Waarom het volgens de wetenschap goed is om een broer te hebben

02.01.2014 10:34

Heb je een oudere broer? Dan mag je hem wel eens bedanken: hij is erg goed voor jouw ontwikkeling.

Je kunt nu eenmaal niet kiezen of je eerst een jongetje of eerst een meisje krijgt, maar als je een zoontje hebt als oudste kind in je gezin, dan heeft dat voordelen.

Voordelen van een broer

Volgens wetenschappers van de Universiteit van Calgary en de Universiteit van Toronto maakt het namelijk verschil als de oudste een jongen is. Als je zoon betrokken, zorgzaam en lief is, dan heeft dit een positieve impact op de ontwikkeling van jongere broertjes of zusjes. Samenleven met een big brother betekent vaak leren samenwerken, onderhandelen en compromissen sluiten. Dit zijn vaardigheden die later in het leven nuttig kunnen zijn. In sommige situaties kunnen broers beschermend zijn. Ze kunnen je steunen in moeilijke situaties en je helpen omgaan met uitdagingen.

Volgens ontwikkelingspsychologen kan het gedrag van een jonger broertje of zusje verbeteren als een oudste broer een goed voorbeeld geeft. Zo zou een jonger broertje of zus een betere kans hebben om academisch goed te presteren als er een oudere boy is die ook braaf aan de studie is gegaan. En het fijne is: op hun beurt leren de oudsten ook weer van de jongere broertjes of zusjes. Ze leren beter delen, samen spelen en sociaal gedrag.

Bron: Lifehack