Slimme ouders krijgen vaker een zoon

15.11.2023 09:23

Zijn jij en je partner gezegend met een lekker hoog IQ? Dan zou de kans groter zijn dat jullie samen een zoon krijgen, zeggen experts.

Want heel slimme ouders krijgen vaker jongens. Hoe dat komt, is niet bekend. Het idee dat slimme ouders vaker jongens krijgen, is eerder een populaire overtuiging dan een wetenschappelijk gefundeerd feit.

Ouders dragen genetisch materiaal door aan hun kinderen, inclusief genen die van invloed zijn op intellectuele capaciteiten. Als ouders bepaalde genetische aanleg hebben voor intelligentie, kan dit zich manifesteren in hun kinderen. Echter, omgevingsfactoren zoals onderwijs, stimulatie, voeding en algemene levensomstandigheden spelen ook een essentiële rol in de ontwikkeling van intelligentie. Ofwel: het zijn niet alleen je eigen genen die belangrijk zijn voor het IQ van je kind, maar vooral ook hoe je je kind opvoedt en waar het opgroeit.

Slimme ouders kunnen bijdragen aan een gunstige omgeving voor de intellectuele ontwikkeling van hun kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld een stimulerende thuissfeer creëren, waarin leren wordt aangemoedigd en er toegang is tot educatieve middelen. Dit kan de kans vergroten dat kinderen hun genetisch potentieel op het gebied van intelligentie volledig benutten.

Alles leren over jouw geluk als moeder? Lees dan bestseller Happy Mom en bestel ‘m hier!