Vrouw heeft twee baarmoeders en raakt zwanger in beide

21.11.2023 08:46

Een medisch wonder is het wel te noemen, als je twee baarmoeders hebt. En als je dan ook nog in allebei tegelijk zwanger raakt, is dat heel bijzonder.

Op z’n zachtst gezegd.

Verbazingwekkend’, zeggen haar artsen. Zoiets gebeurt zelden. Er zitten in beide baarmoeders een meisje.

De Amerikaanse Kelsey Hatcher doet haar verhaal bij buitenlandse media. Ze heeft al drie kinderen en kwam er pas dit voorjaar achter dat ze een zeldzame baarmoederafwijking heeft.

“De twee zwangerschappen tegelijkertijd zijn alleen mogelijk als beide eierstokken op (bijna) hetzelfde moment ovuleren, legt Miller uit.

Toch zitten er risico’s verbonden aan dit opmerkelijke verhaal. Artsen houden rekening met een pittige bevalling. Het kan ook zo zijn dat de twee baby’s uren of zelfs dagen na elkaar geboren worden, omdat de weeën niet tegelijkertijd op gang hoeven te komen. Of de meisjes een tweeling zijn of gewoon zusjes? Daar is geen uitleg voor, omdat zoiets als dit bijna nooit voorkomt. “Laten we het daarom maar een tweeling noemen.”

Komt niet vaak voor

De specifieke baarmoederafwijking die Hatcher heeft, komt maar bij drie van de duizend vrouwen voor. en aandoening waarbij een vrouw twee baarmoeders heeft, staat bekend als uterus didelphys of een dubbele baarmoeder. Het is een zeldzame aandoening waarbij de baarmoeder zich tijdens de embryonale ontwikkeling niet volledig scheidt, waardoor er twee afzonderlijke baarmoeders ontstaan.