Vreselijk: wat moet je doen als je baby een ALTE krijgt?

20.04.2023 13:53
alte

Ken je de term ALTE niet? Dan ben je niet de enige. Het betekent Apparent Life Threatening Event en het houdt in dat je baby opeens stopt met ademen. Een angstaanjagend idee en je bent er natuurlijk liever niet mee bezig, maar als je weet wat het is, weet je ook wat je moet doen als het gebeurt. 

Wat is het?

Zoals gezegd betekent ALTE: Apparent Life Threatening Event. Heb je een gezonde baby en wordt hij of zij ineens blauw, krijgt de kleine moeite met ademen of stopt-ie er zelfs mee en wordt-ie slap? Dan bestaat er een kans dat je baby een ALTE heeft. Dit is een levensbedreigende situatie die van het ene op het andere moment gebeurt. Ontzettend eng, maar gelukkig komt et niet heel vaak voor: 0,6 op de 1000 baby’s krijgt het. Een ALTE duurt vaak slechts een tot enkele minuten, maar als dit gebeurt, zullen het de langste minuten uit je leven zijn. Het is goed om te weten dat een ALTE geen medische oorzaak heeft en dat het bijna nooit vaker voorkomt dan een keer. Na de ALTE is er dan ook vaak niets meer te merken aan je kleintje.

Wat doen als je baby een ALTE heeft?

Als je baby een ALTE krijgt, reageer je waarschijnlijk instinctief. Als-ie ineens stopt met ademen en slap wordt, schud je waarschijnlijk om hem weer ‘wakker’ te krijgen. Het beste is om hem op te pakken en te kloppen of wrijven op zijn rug. Doet dat niks? Houd hem dan op zijn kop of met zijn buik op je arm, terwijl je op z’n ruggetje klopt.

Loopt je baby blauw aan? Begin dan direct met reanimeren en bel 112. Leg uit dat je denkt dat je baby een ALTE heeft. Als dat laatste inderdaad het geval is, is de kans groot dat je kleintje er na een paar minuten weer als z’n vrolijke zelf bij zit, terwijl jij je bent rot geschrokken. Als de ambulance eenmaal is gearriveerd, worden jullie meegenomen naar het ziekenhuis en wordt door middel van onderzoeken gekeken of je kleintje inderdaad een ALTE heeft gehad.