
‘Sinds dit nieuw is in het voetbal, is de naam van mijn zoon opeens een gekke naam geworden’

‘Toen we zeven jaar geleden onze zoon de naam ‘Far’ gaven, dachten we dat we een unieke en bijzondere naam hadden gekozen. Krachtig, kort, en met een mooie betekenis: ‘ver’ in het Engels, wat symbool stond voor onze wens dat hij ver zou komen in het leven. Maar toen gebeurde er iets wat we nooit hadden kunnen voorspellen: de VAR werd ingevoerd in het voetbal.
De Video Assistant Referee, beter bekend als de VAR, werd in 2018 officieel geïntroduceerd in het internationale voetbal. Sindsdien heeft de term een vaste plek in de voetbalwereld gekregen. Waar wij ooit trots onze zoon riepen op het schoolplein, horen we nu ouders en kinderen gniffelen: ‘Hee, is dat de scheidsrechter?’ of ‘Wordt de beslissing teruggedraaid, Far?’
Wat begon als een onschuldige opmerking, veranderde al snel in een patroon. Familieleden maakten grappen bij familiefeesten: ‘Is Far wel objectief?’ Zelfs op school kreeg hij er regelmatig opmerkingen over van vriendjes die fanatiek voetbal volgen. ‘Far, ben jij voor of tegen die rode kaart?’
De naam van het voetbal
Het bijzondere aan namen is dat ze in de loop der tijd een heel andere lading kunnen krijgen. Woorden en termen die vroeger onbekend waren, kunnen ineens de voorgrond innemen door nieuwe ontwikkelingen. Wat ooit een zeldzame, internationale naam was, is nu een synoniem geworden voor voetbaltechnologie. En zo zit mijn zoon vast aan een naam die hij niet heeft gekozen, maar die nu toch een grap is geworden.
Voorlopig lijkt het erop dat de VAR een blijvend onderdeel van het voetbal is. De kans dat de grapjes verdwijnen, is dus klein. We hebben overwogen om hem bij zijn tweede naam te noemen, maar Far is inmiddels een onderdeel van zijn identiteit. Gelukkig kan hij er zelf steeds beter mee omgaan en maakt hij er af en toe zelf een geintje over. ‘Ik ga scheidsrechter worden,’ zegt hij dan lachend.