Als je vliezen zijn gebroken: hier moet je áltijd op letten

11.03.2021 13:22

Als je hoogzwanger bent en er floept opeens een plas water uit je lijf, dan weet je gelijk zeker: dit zijn je vliezen die breken. Maar waar moet je nu precies op letten als je vliezen zijn gebroken? 

Je vliezen breken meestal op een moment dat je het écht niet verwacht. Het kan op ieder moment gebeuren in je zwangerschap.

Weg water

Soms breken de vliezen spontaan voordat de weeën komen en soms tijdens de bevalling pas. Hoe herken je nou wat het precies is? En waar moet je op letten? Je vliezen breken omdat je baby in je baarmoeder veilig in een vruchtzak zit. Die vruchtzak heeft vliezen, waardoor het vruchtwater goed op zijn plek blijft in je buik. Deze vliezen zitten vast aan de baarmoedermond en de placenta. Allemaal om je baby te beschermen, dus. Als je vliezen breken, is dit een teken dat je bevalling gaat beginnen. Eigenlijk is het niets anders dan dat het je vruchtwater is dat door je vagina naar buiten komt.

Golven

Het kan in kleine beetjes komen, maar ook in 1 grote golf gaan. Soms is het wat rood van het bloed, dat is op zich niet erg. Waar je wel op moet letten is of het bruin is, van de poep. Dan heeft je baby gepoept in je buik en is het belangrijk dat de bevalling niet te lang op zich laat wachten. Bel in dit soort gevallen altijd gelijk de verloskundige.

Kom maar

In 90% van de gevallen voel je eerst weeën en breken daarna pas je vliezen. Maar het kan ook andersom: dan breken eerst je vliezen en daarna beginnen pas je weeën. Dit heten langdurige gebroken vliezen. Weeën zouden dan binnen 24 uur op gang moeten komen, anders neemt het risico op infecties toe. Dat komt omdat je baby niet meer beschermd is in de buik, omdat het vruchtwater al weg is. Als het langer dan 72 uur duurt voordat je bevalling echt begint, zul je worden ingeleid.

Checklist

Handig om te weten als je vliezen breken is:

  • Ben je korter dan 37 weken zwanger? Bel je verloskundige gelijk.
  • Ben je langer dan 37 weken zwanger? Bel dan je verloskundige als je een poepkleur ziet of als je nog geen weeën hebt.
  • Ga niet meer in bad bij gebroken vliezen en maak een foto van hoe het eruit ziet
  • Gebruik ook geen tampons meer en heb ook geen seks

Lees ook
Maar 1x persen: de snelste bevalling ooit duurde slechts 120 seconden

Bron: Zwangeren Portaal