Viral foto: baby lacht gelijk na de geboorte als ze haar vaders stem voor de eerste keer hoort

20.10.2023 11:53

Baby’s kunnen meer horen in de baarmoeder dan je denkt. Bijvoorbeeld de stem van hun vader: als je maar vaak genoeg tegen de buik praat, komt er vanzelf een mooie band.

Baby’s in de baarmoeder kunnen vanaf ongeveer 18 weken zwangerschap geluiden horen. Dat zijn vaak geluiden van de darmen of de maag van de moeder, maar ook de stem van hun vader kunnen ze leren herkennen. Hoewel het geluid van buitenaf gedempt wordt door de buikwand en het vruchtwater, kan de baby bepaalde geluiden horen. De stem van hun moeder is een van de eerste geluiden die ze na de geboorte herkennen.

Na de geboorte kunnen baby’s hun omgeving en de stemmen van hun ouders beter herkennen en onderscheiden. Ze kunnen de geur, aanraking en stem van hun ouders associëren met comfort en veiligheid. Het horen van de stem van de vader kan een geruststellend en vertrouwd geluid zijn voor een baby, en het kan helpen bij het opbouwen van een band tussen vader en kind.

Een koppel uit Brazilië heeft dit fenomeen zelf recentelijk meegemaakt, toen hun dochtertje voor het eerst buiten de baarmoeder de stem van haar vader hoorde. Flavio praatte al maanden tegen de buik van zijn zwangere vrouw. En toen zijn dochter ter wereld kwam, leek ze haar vaders stem gelijk te herkennen. Ze lachte van oor tot oor. Zo schattig.