Als jullie een kindje willen: zó verbetert een man de kwaliteit van zijn zaad

24.10.2021 11:04
kwaliteit zaad

Als je zwanger wilt worden en je hebt een man die daar ook helemaal klaar voor is, dan is het ontzettend fijn om er samen aan te beginnen. Je probeert wat uit en je hebt seks op de dagen dat je ovuleert. Maar wat als het niet gelijk raak is? 

Niets aan de hand, voorlopig. De meeste stellen (90%) zijn binnen 1 jaar zwanger.

Niet te weinig seksen

Maar een man kan ook wat doen om de kwaliteit van zijn zaad te verbeteren. De vruchtbaarheid van een vrouw is minstens zo belangrijk, natuurlijk. Maar als dat niet werkt, kan een man ook zijn steentje bijdragen aan het hele proces. Bijvoorbeeld door niet te vaak en niet te weinig te ejaculeren. Je hoort wel vaker dat een man niet te vaak moet klaarkomen omdat het sperma dan minder goed zou zijn. Daar klopt iets van, maar let wel: te weinig is dus ook niet goed. 3 tot 5 keer per week ejaculeren, met minimaal 36 uur tussen twee zaadlozingen in, is optimaal voor de kwaliteit van het sperma. En dan geldt dus ook: 2 tot 3 keer per week seks, elke week van de maand, zou de kans het grootst maken.

Lees ook
Mannen met deze 5 sterrenbeelden zijn de liefste vaders

En natuurlijk is er meer. Het gebruik van medicijnen, stress en tekort aan vitamine C kan voor een verminderde vruchtbaarheid zorgen. Ook moet een man lekker gezond in het leven staan, met genoeg beweging en een goed dieet. Niet te veel snacken en alcohol, dat snappen we zelf ook wel. Maar alle beetjes helpen in de mooie weg naar een baby toe. Als je na een jaar actief proberen nog niet zwanger bent, kun je naar je huisarts gaan om advies te vragen.

Of het sperma je eicel goed bereikt, hangt af van een aantal factoren:

  • Hoe beweeglijk het zaad is (hoe gezonder het zaad, hoe beter)
  • Het aantal zaadcellen (hoe vaker je sekst, hoe minder zaadcellen de man heeft. Maar te weinig seks zorgt voor een minder sterk kwakje)
  • De kwaliteit van het zaad (je kunt dit beïnvloeden door alcohol te laten staan, niet te roken en dagelijks groenten en fruit te eten)
Bron: NHS