‘Verband tussen ernstige nieuwe kinderziekte en coronavirus tóch aangetoond’

25.05.2020 11:22

De laatste weken gaan er meerdere berichten rond in het nieuws dat er kinderen in Europese landen ernstig ziek worden. Het lijkt om een nieuwe kinderziekte te gaan.

Deze ziekte zorgt voor aanhoudende koorts, buikpijn, een laag zuurstofniveau, huiduitslag en oogontstekingen en soms zelfs voor ontstekingen bij het hart. Eerder werd nog geschreven dat er geen verband was tussen het coronavirus en deze nieuwe kinderziekte, die ook wel de ziekte van Kawasaki wordt genoemd.

Voorzichtig stellen sommige wetenschappers nu dat dit verband er wél is. In Italië, in Bergamo waar het coronavirus erg om zich heen heeft gegrepen, is onderzoek gedaan naar jonge patiënten. Bij acht van de tien kinderen die met Kawasaki-achtige symptomen in het ziekenhuis belandden, werd tijdens een test antistoffen tegen het coronavirus aangetroffen. Ofwel: zij hebben dus het coronavirus al gehad. Maar, gelukkig: alle kinderen overleefden de Kawasaki-achtige complicaties.

Ook zien artsen dat de ziekte wel op de ziekte van Kawasaki lijkt, maar dat er toch kleine verschillen zijn op te merken. De kinderen die hieraan lijden zouden bijvoorbeeld veel jonger zijn. Daarnaast ontwikkelden vijf van de tien kinderen die de ontstekingsziekte tijdens de pandemie kregen, het zogenoemde Toxic Shock Syndrom(TSS). Bij de kinderen die in de vijf jaar ervoor de ziekte van Kawasaki ontwikkelden, werd dat syndroom – veroorzaakt door een bacteriële infectie – niet vastgesteld. Er is dus nog niet zoveel zeker, maar langzaamaan lijkt er toch een relatie te zijn tussen de kinderziekte en het coroanvirus.

Bron: Scientias

De mooiste mama-kettinkjes op een rij: